Wegańskie brownie bananowe
W domu bananów jest zawsze pod dostatkiem. Kiedy tylko wejdę do warzywniaka i widzę, że leżą takie biedne, zawsze biorę, aby dać im drugie życie! Dzisiaj miałam ochotę na coś mocno czekoladowego. A że banany idealnie się wpasowały do mojego pomysłu, to wykorzystałam wszystkie, które miałam w lodówce.
Zapraszam na...
Wegańskie Brownie Bananowe
Składniki:
- 680g mocno dojrzałych bananów
- 200g płatków owsianych
- 20g dowolnej odżywki białkowej (opcjonalnie, ja użyłam TEJ o smaku solonego karmelu)
- 100g gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
- 20g naturalnego kakao
- 70g masła orzechowego bez soli i cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Słodzidło do smaku (ja użyłam kropli słodzących o smaku czekoladowym, dostępne TU)
Wykonanie:
Płatki owsiane miksujemy na mąkę, a następnie mieszamy z kakao, odżywką i proszkiem do pieczenia. Banany blendujemy z masłem orzechowym na gładki mus. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z bananową masą. Wszystkie składniki łączymy, słodzimy do smaku i przekładamy do foremki (ja użyłam kwadratoej silikonowej). Ciasto pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu otwieramy piekarnik i studzimy ciasto w piekarniku.
Smacznegooo! <3
Komentarze
Prześlij komentarz