Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Wegańskie brownie bananowe

W domu bananów jest zawsze pod dostatkiem. Kiedy tylko wejdę do warzywniaka i widzę, że leżą takie biedne, zawsze biorę, aby dać im drugie życie! Dzisiaj miałam ochotę na coś mocno czekoladowego. A że banany idealnie się wpasowały do mojego pomysłu, to wykorzystałam wszystkie, które miałam w lodówce. 
Zapraszam na...

Wegańskie Brownie Bananowe


        Składniki:
  • 680g mocno dojrzałych bananów
  • 200g płatków owsianych
  • 20g dowolnej odżywki białkowej (opcjonalnie, ja użyłam TEJ o smaku solonego karmelu)
  • 100g gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
  • 20g naturalnego kakao
  • 70g masła orzechowego bez soli i cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Słodzidło do smaku (ja użyłam kropli słodzących o smaku czekoladowym, dostępne TU)



       Wykonanie:

Płatki owsiane miksujemy na mąkę, a następnie mieszamy z kakao, odżywką i proszkiem do pieczenia. Banany blendujemy z masłem orzechowym na gładki mus. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z bananową masą. Wszystkie składniki łączymy, słodzimy do smaku i przekładamy do foremki (ja użyłam kwadratoej silikonowej). Ciasto pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu otwieramy piekarnik i studzimy ciasto w piekarniku.

Smacznegooo! <3 

Komentarze

instagram @zzubelek