Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej ze śliwką
Bezmięsne pasztety, kotlety, pasty to już u nas norma! Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nawet najwięksi smakosze mięsa, nie mogą uwierzyć, że tam go nie ma i że w ogóle "takie coś" jak soczewica, czy ciecierzyca, może smakować i da się jeść! :D
Kombinacji, jakie już powstały, było wiele, ale po kolei. Dzisiaj zapraszam na...
Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej ze śliwką
Składniki:
- 350g zielonej soczewicy
- 150g kaszy jaglanej
- 190g marchewki (waga po obraniu)
- 180g cebuli
- 50g + 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Pół łyżeczki czosnku granulowanego
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Sól i pieprz do smaku
- 10 - 15 suszonych śliwek
Wykonanie:
Soczewicę zalewamy wodą i moczymy przez conajmniej pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę w półtalarki. Na patelni lub w głebokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju dodajemy pokrojoną cebylę, liście laurowe, ziele angielskie i posmażamy tak, aby się zarumieniła. Liście i ziele wyjmujemy i dodajemy marchewkę, przyprawy i dusimy tak, aby zmiękła. Do warzyw dodajemy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doajemy olej i całość miksujemy do powstania jednolitej masy. Gotową masę przekładamy do foremki (ja użyłam dwóch keksówek) i od góry wciskamy suszone śliwki. Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 70 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
SMACZNEGOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz