Waniliowo - ciasteczkowe tiramisu
Lato to czas, kiedy bardzo chętnie sięgamy po zimne desery. Co powiecie na deser a'la Tiramisu? Oczywiście moja wersja nie zawiera cukru i ma mniej kalorii niż tradycyjny wloski deser, ale myślę, że niejednemu smakoszowi przypadnie do gustu. Zapraszam na...
Waniliowo - ciasteczkowe tiramisu
Składniki na 4 porcje:
Warstwa waniliowa:
- 150g skyra o smaku waniliowym
- 30g mleka migdałowego, innego roślinnego lub zwykłego
- 40g biszkoptów (użyłam biszkoptów bez dodatku cukru, przepis na domowe biszkopty znajdziecie TU)
Warstwa ciasteczkowa:
- 150g skyra naturalnego
- 40g mleka migdałowego, innego roślinnego lub zwykłego
- 25g odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym (użyłam TEJ)
- 20g biszkoptów
- 20g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzika
- Mocna zaparzona kawa
- 40g miodu
- Kakao
- Owoce do dekoracji
Wykonanie:
Warstwa waniliowa:
Jogurt miksujemy z mlekiem. Na spodzie pucharka lub słoiczka układamy po 10g pokruszonych biszkoptów. Biszkopty polewamy łyżką kawy i 5g miodu. Na warstwę biszkoptów wykładamy jogurt waniliowy.
Warstwa ciasteczkowa:
Jogurt miksujemy z erytrolem, mlekiem i odżywką. Na warstwę jogurtu waniliowego wysypujemy po 5g pokruszonych biszkoptów, polewamy łyżką kawy i polewamy 5g miodu. Na warstwę biszkoptów ponownie wykładamy warstwę jogurtu. Całość chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy kako i dekorujemy owocami i listkami mięty.
Smacznegoooo! <3
Komentarze
Prześlij komentarz