Sernik z białą czekoladą i kremem NutLove White Choco Raspberries
Ciasteczkowy spód, biała czekolada, liofilizowana malina i chrupka warstwa gorzkiej czekolady 100% kakao... Bingo! Tym razem wyszło lepiej niż się spodziewałam. Nawet ci, którzy rzekomo nie lubią białej czekolady, byli na TAK! Zatem zapraszam na...
Sernik z białą czekoladą i kremem NutLove White Choco Raspberries
Składniki:
Spód:
- 100g ciastek zbożowych bez cukru
- 70g masła orzechowego (polecam TO)
- 40g płynnego miodu
Sernik:
- 480g twarogu sernikowego
- 100g erytrolu
- 3 jajka
- 50g kremu
- 50g białej czekolady bez cukru (użyłam białej czekolady z orzechami laskowymi, dostępnej w Biedronce)
Polewa:
- 50g czekolady gorzkiej bez cukru (użyłam czekolady 100% kakao)
Do dekoracji:
- Ulubione owoce (u mnie maliny)
- Listki mięty
- Tarta czekolada
Wykonanie:
Spód:
Wszystkie składniki bledujemy do dokładnego połączenia. Ciastem wyklejamy spód tortownicy.
Sernik:
Czekoladę i krem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z erytrolem, dodajemy rozpuszczone kremy i dokładnie mieszamy. Na koniec wbijamy całe jajka i mieszamy do powstania masy o jednolitej kosystencji. Gotową masę swerową wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do teperatury 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) przez godzinę, następnie zmnijeszamy temperaturę do 150 stopni (Termoobieg) i pieczemy jeszcze 15 minut. Sernika nie wyjmujemy od razu z piekarnika, uchylamy drzwiczki i zostawiamy go do ostygnięcia w środku.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ostygniętego ciasta. Wkładamy do lodówki, aby polewa się zastygła. Dekorujemy owocami i listkami mięty.
Smacznegooo! <3
Komentarze
Prześlij komentarz