Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Sernik na zimno z mango

Kolejny sernik? Czemu nie! Kolejny do kolekcji... Włączanie piekarnika w upalny, letni dzień, nie jest dobrym rozwiązaniem, ale sernika nie trzeba piec, bo można zrobić go na zimno. Delikatny, jak pianka, taki po prostu IDEALNY, a swój żółty kolor zawdzięcza owocowi, jakim jest MANGO. Zapraszam Was na...

Sernik na zimno z mango 


        Składniki:

        Spód:
  • 100g kruchych ciasteczek (użyłam ciastek zbożowych bez dodatku cukru)
  • 60g masła orzechowego bez soli i cukru (polecam TO)
  • 60g dżemu bez cukru ( użyłam frużeliny o smaku jabłko gruszka, dostępnej TU)

        Sernik mango:
  • 500g twarogu sernikowego
  • 300g pulpy z mango (z puszki)
  • 80g erytolu
  • 30g kremu kokosowego (np. TEGO)
  • 20g żelatyny
  • 70g ciepłej NIE GORĄCEJ wody

        Galaretka mango:
  • 150g pulpy z mango
  • 6g żelatyny
  • 30g wody

        Do dekoracji:
  • 30g białej czekolady (użyłam białej czekolady proteinowej z brzoskwinią TEJ )
  • 25g mleczka kokosowego
  • Świeże owoce (u mnie maliny)
  • Listki mięty




        Wykonanie:

Spód:

Ciastka blendujemy na pył. Dodajemy masło orzechowe i dżem i miksujemy do momentu aż się połączą. Gotowym ciastem wyklejamy tortownicę i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Sernik mango:

Twaróg mieszamy z pulpą, dodajemy erytrol i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie tak, aby nie było grudek. Następnie miksujemy żelatynę z kremem kokoswym, dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na schłodzony wcześniej spód i wkładamy do lodówki do stężenia.

Galaretka mango:

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie tak, aby nie było grudek, następnie mieszamy z pulpą mango i wylewamy na schłodzony sernik. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Gotowe ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, listkami mięty i owocami.

Smacznegoooo! <3 

Komentarze

instagram @zzubelek