Makaron z dynią, cukinią i parmezanem
Chyba nie tylko ja jestem fanką makaronów... Tak naprawdę można je łączyć ze wszystkim i wymyslać wciąż nowe kombinacje smakowe. Kiedy w szafce mam makaron i nie mam pomysłu na obiad, bardzo często robie tzw. "czyszczenie lodówki". W tym przypadku właśnie tak było, ale wyszło przepysznie!
Zapraszam na szybki obiad...
Makaron z dynią, cukinią i parmezanem
Składniki na 4-5 porcji:
- 300g ulubionego makaronu (użyłam pełnoziarnistego makaronu do spaghetti)
- 100g tartego parmezanu (gotowy tarty kupiłam w LIDLU)
- 320g dyni
- 240g cukini
- 120g (opakowanie) pesto bazyliowego (do kupienia w LIDLU - świetny skład i jeszcze lepszy smak)
- Świeży szpinak
- Łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- Suszone pomidory z czoskiem i bazylią
- Bazylia
- Oregano
- Zioła prowansalskie
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron gotujemy według insytrukcji na opakowaniu. Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i delikatnie posmażamy dynię i cukinię. Doprawiamy do smaku i dusimy do momentu aż zmiękną. Do miseczki lub na talerzu układamy garść szpianku, makaron, dodajemy pesto, warzywa i całość posypujemy tartym parmezanem.
PS. Oczywiście na zdęciu wygląda ładnie, ale po smakuje dopiero po wymieszaniu. :D
INSTAGRAM VS. RZECZYWISTOŚĆ
Komentarze
Prześlij komentarz