Ryż w sosie curry na mleczku kokosowym z dynią i marchewką
Smaki słodko - kwaśne, to ostatnio mój numer 1! Chociaż jeszcze nie dawno z mleczkiem kokosowym nie bardzo się lubiłam, teraz wykorzystuję je w kuchni coraz częściej, a przede wszystkim chętniej.
Pomysł na szybki obiad, który bez problemu możesz spakowac do pudełka i wziąć ze sobą do pracy, na uczelnię etc. Zapraszam...
Ryż w sosie curry na mleczku kokosowym z dynią i marchewką
Składniki (4 porcje):
- 500g dyni piżmowej
- 400g marchewki
- 160g cebuli
- 60g pora
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 300g mleczka kokosowego
- Łyżeczka bazylii
- Czubata łyżeczka curry
- Łyżeczka suszonych ppomidorów z czosnkiem i bazylią
- 200g ulubionego ryżu (użyłam jaśminowego)
- Sól i pieprz do smaku
- Odrobina wody
Dodatkowo:
- 20g pistacji
Wykonanie:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podmażamy cebulę z porem. Dodajemy dynię, marchewkę i przyprawy. Całość podlewamy woda i dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym i dusimy jeszcze ok. 2 minuty. Podajemy z ryżem i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
Smacznegooo! <3
Komentarze
Prześlij komentarz