Mocno kakaowy sernik z czarnym kakao
Czarny sernik... Pierwsza myśl? Spalony?! Nieeee! Jego kolor zawdzięczam składnikowi, jakim jest CZARNE KAKAO, na które polowałam już od dłuższego czasu. :D Udało się, dorwałam i od razu wykorzystałam. Nie wiem, który to już sernik z kolei, ale ten wyszedł naprawdę wyjątkowy.
Zapraszam zatem na...
Mocno kakaowy sernik z czarnym kakao
Składniki:
Spód:
- 100g suszonych daktyli bez pestek
- 70g płatków owsianych
- 30g masła orzechowego bez soli i cukru (polecam TO)
- 100g bardzo dojrzałego banana
Sernik:
- 500g twarogu sernikowego
- 150g jogurtu naturalnego o kremowej konsystencji
- 20g czarnego kakao
- 20g NUTLOVE PROTEIN SHAKE WHITE CHOCO PEANUT* lub innej odżywki o smaku białej czekolady i orzechów
- 70g erytrolu
- 3 jajka
Dodatkowo:
- 20g mleczka kokosowego
- 50g kremu NUTLOVE WHITE CHOCO PEANUT
- Mrożone maliny
- Gorzka czekolada
Wykonanie:
Spód:
Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy z resztą składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki i wyklejamy jej spód.
Sernik:
Twaróg blendujemy z jogurtem i resztą suchych składników tak, aby dokładnie się połączyły i masa nie miała grudek. Na koniec wbijamy całe jajka i delikatnie mieszamy. Gotową masę sernikową wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (grzanie góra - dół) na 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut, ale już z termoobiegiem. Gotowy sernik studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy krem NUTLOVE i mleczko kokosowe, studzimy. Sernik polewamy kremem i posypujemy startą czekoladą i pokruszonymi, mrożonymi malinami.
SMACZNEGOO!!
* Z moim kodem "ZZUBELEK10" dostaniecie 10% rabatu na cały asortyment w SKLEPIE SFD
Komentarze
Prześlij komentarz