Korzenne ciasto marchewkowe z polewą czekoladową
Z ciastem marchewkowym można kombinować na wiele sposobów... Z kremem, z bakaliami, orzechami, czekoladą... Tym razem postawiłam na wersję mocno świąteczną, z dodatkiem przyprawy korzennej i polewą czekoladową. Wyszło GENIALNIE! Spróbujcie sami!
Zapraszam na...
Korzenne ciasto marchewkowe z polewą czekoladową
Składniki:
Ciasto:
- 350g marchewki (waga po obraniu)
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć zwykłej)
- 20g oleju rzepakowego
- 50ml mleczka kokosowego
- 100g erytrolu lub innego słodzidła
- 3 jajka
- Łyżka przyprawy korzennej (PRZEPIS NA DOMOWĄ PRZYPRAWĘ ZNAJDZIECIE TU)
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady gorzkiej (użyłam czekolady bez dodatku cukru)
- 50g płynnej części mleczka kokosowego
Wykonanie:
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną.Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ucieramy żółtka z erytrolem. Dodajemy białka i ubijamy, aby powstała jednolita, puszysta masa. Do jajek dodajemy startą marchewkę, mleczko kokosowe i olej rzepakowy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i przyprawą i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 80 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i mleczko kokosowe i polewamy upieczone i wystudzone ciasto. I gotowe!
PS. Ja posypałam ciasto kruszonymi ziarnami sorowego kakao, ale możecie pokruszyć czekoladę lub obsypać orzechami.
SMACZNEGOOO!
Komentarze
Prześlij komentarz