Jesienne ciasto z jabłkami (wegańskie, bez cukru)
Aura za oknem robi się coraz bardziej jesienna. Dlatego też w kuchni pora na JESIENNE - KUCHENNE REWOLUCJE! W małym, domowym sadzie, drzewa aż uginają się pod ciężarem jabłek, a te przyciągają nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem, bo są po prostu przepyszne.
To ciasto nie było w planie, ale naszła mnie ochota, aby coś upichcić i zrobiłam małe czyszczenie lodówki. Tym razem przepis w 100% WEGAŃSKI, BEZ JAJEK, BEZ CUKRU.
Zapraszam na...
Jesienne ciasto z jabłkami (wegańskie, bez cukru)
Składniki:
Suche:
- 300g mąki (u mnie pół na pół kukurydziana i pszenna pełnoziarnista)
- 30g wiórków kokosowych
- Łyżka przyprawy korzennej (przepis na domową przyprawę korzenną znajdziecie TU)
- Łyżka proszku do pieczenia
Mokre:
- 100ml mleka kokosowego
- 180ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 30g oleju rzepakowego
- 100g dojrzałego banana
- Łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Dodatkowo:
- Duże jabłko (150g)
Wykonanie:
W jednej misce łączymy suche składniki. Mokre składniki miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy i dodajemy do suchych. Jabłko dzielimy na pół. Jedną połowę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z masą na ciasto. Gotową masę przelewamy do foremki (użyłam keksówki). Drugą połowę jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz