Kukurydziane ciasto jogurtowe
Myślę, że czasem każdego z nas nachodzi ochota na małe co nieco... Sklepowe słodycze, to nie moja bajka. Ja zdecydowanie wolę zjeść doooobre CIAAACHO! Fanką masiastych, przekładanych placków nie jestem, aczkolwiek ciasto z kremem czekoladowym (takim prawdziwie czekoladowym)... Dobra, rozmarzyłam się! :D :D Najlepsze ciasta to te "suche", takie które przygotowują się prawie same, lekkie, puszyste i przede wszystkim smaczne. Idąc w tym kierunku przygotowałam...
Kukurydziane ciasto jogurtowe
Składniki:
- 4 jajka
- 130g jogurtu skyr lub gęstego jogurtu naturalnego
- 70g jogurtu naturalnego o kremowej konsystencji (polecam ten z Biedronki)
- 50g erytrolu lub innego słodzidła
- 160g mąki (użyłam 100g mąki kukurydzianej i 60g mąki ryżowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 brzoskwinia lub inne owoce.
- Przyprawa korzenna lub cynamon
Wykonanie:
Jogurty miksujemy z jajkami na gładką masę. Następnie przesiewamy mąki, dodajemy erytrol, proszek do pieczenia, cynamon i ponownie miszamy, aby składniki dokładnie się połączyły i masa nie miała grudek. Gotową przelewamy do foremki (użyłam keksówki), a na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plasterki brzoskwinię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 1
godzinę.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz