Fasolowe burgery z groszkiem i marchewką
Kolejna odsłona WEGAŃSKICH KOTLETÓW, które w mojej kuchni zajmują czołowe miejsce. Jak już kiedyś wspominałam, moje rodzeństwo jest nimi zachwycone i z wielką chęcią próbują nowych i kolejnych połączęń, które udaje mi się stworzyć. Tym razem padło na FASOLĘ, która w połączeniu z marchewką i groszkiem okazała się strzałem w 10!
Zapraszam...
Fasolowe burgery z groszkiem i marchewką
Składniki:
- 200g suchej fasoli
- 120g mrożonej marchewki z groszkiem
- 120g cebuli
- 70g płatków owsianych
- 40g siemienia lnanego w ziarnach
- 15g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- Pół łyżeczki curry
- Pół łyżeczki ziół prowansalskich
- Pół łyżeczki bazylii
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 12 godzin (najlepiej zostawić ją do namoczenia na noc). Po tym czasie przepłukujemy ją dwukrotnie na sitku, a następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 15 minut. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Na patelni lub w wysokim garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy marchewkę z groszkiem i dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa się rozmrożą. Następnie do warzyw dodajemy ugotowaną fasolę, przyprawy, podlewamy wodą i całość dusimy pod przykryciem ok 15-20 minut.Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz