Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Fasolowe burgery z groszkiem i marchewką

Kolejna odsłona WEGAŃSKICH KOTLETÓW, które w mojej kuchni zajmują czołowe miejsce. Jak już kiedyś wspominałam, moje rodzeństwo jest nimi zachwycone i z wielką chęcią próbują nowych i kolejnych połączęń, które udaje mi się stworzyć. Tym razem padło na FASOLĘ, która w połączeniu z marchewką i groszkiem okazała się strzałem w 10! 
Zapraszam...

Fasolowe burgery z groszkiem i marchewką


        Składniki:
  • 200g suchej fasoli 
  • 120g mrożonej marchewki z groszkiem 
  • 120g cebuli 
  • 70g płatków owsianych
  • 40g siemienia lnanego w ziarnach
  • 15g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • Pół łyżeczki curry
  • Pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • Pół łyżeczki bazylii
  • Sól i pieprz do smaku



        Wykonanie:

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 12 godzin (najlepiej zostawić ją do namoczenia na noc). Po tym czasie przepłukujemy ją dwukrotnie na sitku, a następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 15 minut. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Na patelni lub w wysokim garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy marchewkę z groszkiem i dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa się rozmrożą. Następnie do warzyw dodajemy ugotowaną fasolę, przyprawy, podlewamy wodą i całość dusimy pod przykryciem ok 15-20 minut.Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. 

SMACZNEGOOO! <3

Komentarze

instagram @zzubelek