Jogurtowe ciasto z borówkami
Sezon na borówki w pełni, dlatego trzeba korzystać tyle, ile tylko się da... Co z nich zrobić? Sposobów jest mnóstwo. Konfitury, dżemy, koktajle, a może po prostu zamrozić... A co powiecie na CIASTO? <3 Szybkie i proste...
Ciasto jogurtowe z borówkami
Składniki:
Suche:
- 160g mąki (użyłam po 80g ryżowej i kukurydzianej)
- 90g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 10g gorzkiego kakao
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Mokre:
- 1 jajko
- 250g gęstego jogurtu naturalnego
- 80g mleka (użyłam ryżowego)
- 100g bardzo dojrzałego, słodkiego banana
- 15g oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 150g borówek amerykańskich
Wykonanie:
W misce mieszamy składniki suche. Banana miksujemy z jajkiem i resztą mokrych składników, łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do foremki (użyłam keksówki), a na wierzch wysypujemy owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.
SMACZNEGOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz