Sernik daktylowy
Od początku maja pogoda tradycyjnie nie rozpieszczała... :/ Dlatego trzeba było jakoś osłodzić sobie ten czas i rozpieścić trochę swoje podniebienie! :D <3 Wykorzystując odrobinę wyobraźni, stworzyłam kolejną wersję SERNIKA... wersję, jakiej jeszcze nie było. Delikatny, bez dodatku cukru, a swoją słodycz zawdzięcza dodanym do masy serowej SUSZONYM DAKTYLOM.
Zapraszam na...
Sernik daktylowy
Składniki:
Spód:
- 180g mąki (użyłam 120g mąki pszennej pełnoziarnistej i 60g mąki ryżowej)
- 10g gorzkiego kakao
- 40g jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 60g zimnego masła (NIE margaryny!)
- 50g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowo - daktylowa:
Polewa czekoladowa:
- 40g czekolady gorzkiej (użyłam czekolady bez dodatku cukru, dostępnej w Biedronce)
- 40g miodu
- 20g masła orzechowego
- 20g masła orzechowego w proszku (dostępne TU, ale nie jest konieczym składnikiem)
- 30g mleka
Dodatkowo:
Wykonanie:
Spód:
W misce mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, masło, jogurt i zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy przygotowaną na ciasto foremkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (termoobieg) i pieczemy spód przez 10 minut.
Masa serowo - daktylowa:
Jeśli używamy daktyli, wcześniej zalewamy je wrzątkiem, następnie odlewamy wodę i miksujemy na gładką masę z twarogiem i jogurtem. Na koniec dodajemy jajka, proszek budyniowy i ewentualnie odżywkę białkową. Łączymy dokłanie ze sobą i wylewamy na podpieczony wcześniej spód. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza (góra - dół) na 1 godzinę. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę i miód rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Polewę lekko studzimy, a następnie polewamy wierzch ciasta. Gotowe dekorujemy pokruszonymi orzechami ziemnymi.
SMACZNEGOO! <3
Sernik wygląda pysznie. Na jaką średnicę tortownicy są podane proporcje?
OdpowiedzUsuńŚrednica 18 cm
OdpowiedzUsuń