Tort czekoladowy z kremem kokosowo - kakaowym i pomarańczami (bez cukru)
Każdy, kto mnie zna, wie, że lubię próbować nowych rzeczy... I wcale nie mówię tutaj o próbowaniu nowych smaków, a bardziej o próbowaniu swoich sił w nowych zadaniach, zrówno w kuchni, jak i w innych dziedzinach życia. :D W kuchennym wymarze postanowiłam zmierzyć się z wykoanniem TORTU! Tort nie byle jaki, bo czekoladowy, z kremem kokosowo - czekoladowym i nutą pomarańczy... Oczywiście po mojemu, od deski do deski...
Zapraszam...
Tort czekoladowy z kremem kokosowo - kakaowym i pomarańczami (bez cukru)
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 5 jajek
- 140g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej
- 100g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (jeśli uzywamy zwykłego cukru dodajemy mniej, gdyż jest bardziej słodki)
- 20g gorzkiego kakao
- 50 ml mleka (użyłam roślinnego)
- 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Krem czekoladowo - kokosowy:
- 200g mleka kokosowego
- 100g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (jeśli uzywamy zwykłego cukru dodajemy mniej, gdyż jest bardziej słodki)
- 50g masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów - POLECAM TO)
- 50g gorzkiej czekolady (bez cukru lub o zawartości kakao min. 70%)
- 20g gorzkiego kakao
- 30g mąki kokosowej
Dodatkowo:
- Plasterki pomarańczy
- Pokruszone orzeszki ziemne (bez soli i cukru)
- Starta gorzka czekolada
Wykonanie:
Biszkopt czekoladowy:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze słodzidłem na kogel mogel, a następnie dodajemy do ubitych białek i ponownie ubijamy, do momentu powstania gładkiej masy. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Masę na biszkopt przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza do tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy, a następnie przekrawamy tak, aby powstaly dwa blaty.
Krem czekoladowo - kokosowy:
Wszystkie składniki na krem mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera tak, aby połączyły się w jednolitą masę.
Gotowym kremem przekładamy biszkopty i smarujemy tort na wierzchu i dookoła. Gotowy tort dekorujemy pokruszonymi orzeszkami, startą czekoladą i plasterkami pomarańczy.
VOILA! <3
Komentarze
Prześlij komentarz