Babka pomarańczowa z orzechami i polewą czekoladową na kefirze
- 3 jajka
- 450g kefiru
- 50g oleju rzepakowego
- 300g mąki (użyłam ryżowej)
- 120g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (jeśli używamy cukru, możemy dodać go mniej, gdyż jest bardziej słodki)
- Sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- 30g ulubionych orzechów (użyłam orzechów pecan)
- 50g czekolady (użyłam gorzkiej bez dodatku cukru dostępnej w biedronce)
- 70g płynnej części mleka kokosowego
- 30g pasty kokosowej (użyłam TEJ)
- 30g pokruszonych solonych pistacji
Babka:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni
Celsjusza. W jednej misce mieszamy kefir, jajka, olej, sok i skórkę z
pomarańczy. W drugiej mieszamy suche składniki i następnie łączymy wszystko ze
sobą. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Gotową masę
przelewamy do foremki na babkę (ja użyłam formy nieprzywierającej, dlatego nie
smarowałam niczym w środku, natomiast, jeśli nie mamy zwykłą formę na babkę,
warto nasmarować ją olejem i posypać bułką tartą. Babkę wkładamy do piekarnika
na 50 minut. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy.
Polewa czekoladowa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleko kokosowe i czekoladę. Na koniec dodajemy pastę kokosową i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej polewy. Kiedy polewa zacznie lekko zastygać, polewamy wystudzoną babkę i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
SMACZNEGOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz