Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Wielkanocny Mazurek z masą daktylowo - orzechową (bez cukru)

Zubelkowe gotowanie, wymyślanie! Była Wielkanocna Babka, dlatego nie może zabraknąć tutaj również Mazurka, który także znajduje się na liście tradycyjnych przysmaków Świąt Wielkanocnych. 

Kruchy spód i ta maasaaa... Daktyle, masło orzechowe i czekoladaaa... To chyba jedno z lepszych połączeń, jakie udało mi się odkryć do tej pory. 

Zapraszam...

Wielkanocny Mazurek z masą daktylowo - orzechową (bez cukru)


        Składniki:

        Kruchy spód:

  • 250g mąki (użyłam 100g mąki kukurydzianej i 150g mąki pszennej pełnoziarnistej)
  • 130g zimnego (PRAWDZIWEGO!) masła
  • 60g erytrolu lub innego słodzidła
  • 2 żółtka i 1 całe jajko

        Masa daktylowo - orzechowa:

  • 300g suszonych daktyli 
  • 100g masła orzechowego bez soli i cukru (polecam TO!)
  • 50g czekolady mlecznej (użyłam czekolady bez cukru i laktozy od ALLNUTRITION)
        Dodatkowo do dekoracji: 
  • Ulubione orzechy
  • Ulubione suszone lub świeże owoce 



        Wykonanie: 

Kruchy spód:

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy na spód i boki formy, w której będziemy piec ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Po wyjęciu studzimy.

Masa daktylowo - orzechowa: 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, w której się moczyły i blendujemy z resztą składników na gładką masę. Gotowym kremem wypełniamy upieczony i wystudzony wcześniej kruchy spód. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę. Na koniec dekorujemy ulubionymi orzechami i owocami.

SMACZNEGOO! <3


Komentarze

instagram @zzubelek