Wielkanocny Mazurek z masą daktylowo - orzechową (bez cukru)
Zubelkowe gotowanie, wymyślanie! Była Wielkanocna Babka, dlatego nie może zabraknąć tutaj również Mazurka, który także znajduje się na liście tradycyjnych przysmaków Świąt Wielkanocnych.
Kruchy spód i ta maasaaa... Daktyle, masło orzechowe i czekoladaaa... To chyba jedno z lepszych połączeń, jakie udało mi się odkryć do tej pory.
Zapraszam...
Wielkanocny Mazurek z masą daktylowo - orzechową (bez cukru)
Składniki:
Kruchy spód:
- 250g mąki (użyłam 100g mąki kukurydzianej i 150g mąki pszennej pełnoziarnistej)
- 130g zimnego (PRAWDZIWEGO!) masła
- 60g erytrolu lub innego słodzidła
- 2 żółtka i 1 całe jajko
Masa daktylowo - orzechowa:
- 300g suszonych daktyli
- 100g masła orzechowego bez soli i cukru (polecam TO!)
- 50g czekolady mlecznej (użyłam czekolady bez cukru i laktozy od ALLNUTRITION)
Dodatkowo do dekoracji:
Wykonanie:
Kruchy spód:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy na spód i boki formy, w której będziemy piec ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Po wyjęciu studzimy.
Masa daktylowo - orzechowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, w której się moczyły i blendujemy z resztą składników na gładką masę. Gotowym kremem wypełniamy upieczony i wystudzony wcześniej kruchy spód. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę. Na koniec dekorujemy ulubionymi orzechami i owocami.
SMACZNEGOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz