Wegańskie kotlety z buraka i kaszy jaglanej
Już od jakiegoś czasu wyeliminowałam z diety/ ograniczyłam do minimum spożywanie mięsa w sowjej diecie. Ja jednak szukam swoich rozwiązań, odkrywając tym samym nowe możliwości i połączenia smakowe. Buraki to oczywiście nieodłączny element mojej diety, bo po prostu je UWIELBIAM! W tym przypadku, połączyłam je z kaszą jaglaną i powstały...
Wegańskie kotlety z buraka i kaszy jaglanej
z których można przygotwać również domowe HAMBURGERY
Zapraszam...
Składniki:
- 250g ugotowanego lub upieczonego (obranego) buraka
- 150g suchej kaszy jaglanej
- 150g obranej cebuli
- 40g białej części pora
- 120g obranej marchewki
- 100g płatków owsianych
- 60g płatków jaglanych (lub owsianych)
- 30g siemienia lnianego ziarnistego
- 20g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Czosnek granulowany
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę płuczemy dokładnie na sitku, najlepiej zrobić to kilkakrotnie, następnie gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno pokrojone cebulę i pora. Marchewkę rozdrabniamy blenderem, wrzucamy na patelnię i dusimy razem z cebulą i porem aż marchewka zmięknie. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy czosnkiem, ziołami, sola i pieprzem i dusimy przez 15 minut. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Podsmażone warzywa i kaszę blendujemy z resztą składników i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej paierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopn Celsjusza. Kotlety pieczemy przez 30 minut z jednej strony, nastęnie przewracamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
SMACZNEGOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz