Owsiana tarta z kremem kakaowo - kokosowym, solonym karmelem z daktyli i polewą czekoladową
Ostatnia piękna, słoneczna niedziela, poranna kawa i... No właśnie... Czegoś tutaj zabrakło... CIASTO! Tylko co zrobić, kiedy nie w sobotę nie zrobiłam dużych zakupów? Czyszczenie lodówki i wszystkich szafek to strzał w 10! Resztki twarogu sernikowego, masło orzechowe, płatki owsiane, trochę kakao itd... I VOILA!
Zapraszam...
Owsiana tarta z kremem kakaowo - kokosowym, solonym karmelem z daktyli i polewą czekoladową
Składniki:
Spód:
- 130g płatków owsianych
- 180g dojrzałego banana
- 20g soku z pomarańczy
- 60g masła orzechowego bez soli i cukru (polecam TO!)
- 20g gorzkiego kakao
- 50g mąki kokosowej
- 80g mleka (użyłam roślinnego)
Krem kakaowo - kokosowy:
- 380g twarogu sernikowego
- 100g erytrolu ksylitolu lub innego słodzidła
- 40g mąki kokosowej
- 30g mleka
- 20g gorzkiego kakao
- 20g żelatyny
- 60g wody
Karmel daktylowy:
- 60g suszonych daktyli
- 40g masła orzechowego bez soli i cukru
- 30g mleka
Polewa czekoladowa:
- 30g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady bez cukru, dotępnej w Biedronce)
- 30g mleka
- 50g płynnego miodu
- 20g masła orzechowego
Dodatowo:
Wykonanie:
Spód:
Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę. Banana miksujemy z mlekiem, sokiem pomarańczowym i masłem orzechowym na gładką masę, dodajemy zmielone płatki i resztę suchych składników i misujemy do momentu ich połączenia. Tak przygotowaną masą, wyklejamy spód i boki formy na tartę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Karmel daktylowy:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10/15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktyle z masłem orzechowym i mlekiem. Gotowy karmel wykładamy na upieczony i wystudzony wcześniej spód.
Krem kakaowo - kokosowy:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, aby nie było grudek. Twaróg miksujemy z erytrolem, kakao, mlekiem i mąką kokosową na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Krem wylewamy na warstwę karmelu i zostawiamy do zastygnięcia masy.
Polewa czekoladowa:
W garnuszku podgrzewamy miód, czekoladę i mleko. Kiedy się rozpuszczą, lekko studizmy i dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy i wylewamy polewę na zastygnięty krem (aby dobrze rozprowadzić polewę, można pomóc sobie nożem). Zostawiamy do zastygnięcia. Na koniec dekorujemy pokruszonymi orzechami.
GOTOWE! SMACZNEGOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz