Gryczane kotlety z pieczarkami
Po pierwszych próbach zrobienia roślinnych burgerów i podaniu domowych burgerów moje rodzeństwo było jednogłośnie na TAK, a pytanie, jakie słyszałam każdego dnia, brzmiało: "Olaaaa... Kiedy zrobisz jeszcze takie?" :D Jednak nie chciałam ich zanudzać i postanowiłam zrobić coś nowego, zmienić składniki i oczywiście pokombinować.
Tym razem wybór padł na kaszę gryczaną i pieczarki, które trzeba było wykorzystać. I tym razem eksperymrnt okazał się trafiony! Dzieciaki zadwolone, a ja jeszcze bardziej! <3 Kolejne domowe hamburgery zjedzone :D
Zapraszam...
Gryczane kotlety z pieczarkami
Składniki:
- 150g suchej kaszy gryczanej
- 250g pieczarek (waga po obraniu)
- 70g płatków gryczanych (można użyć owsianych, orkiszowych, jaglanych etc.)
- 30g siemienia lnianego
- 100g cebuli
- 15g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- Łyżeczka curry
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Łyżeczka czosnku granulowanego
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę płuczemy dokładnie na sitku, następnie gotujemy według instrukcji na opakowaniu, najlepiej zostawić ją dłużej, żeby lekko się rozgotowała. Po ugotowaniu studzimy. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę, pieczarki kroimy na plasterki. Na patelni lub w wysokim garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i pieczarki. Dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawy i dusimy przez ok 15 minut. Podsmażone pieczarki, cebulę i kaszę blendujemy z resztą składników i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej paierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopn Celsjusza. Kotlety pieczemy przez 30 minut z jednej strony, nastęnie przewracamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Smacznego! <3
Komentarze
Prześlij komentarz