Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Gryczane kotlety z pieczarkami

Po pierwszych próbach zrobienia roślinnych burgerów i podaniu domowych burgerów moje rodzeństwo było jednogłośnie na TAK, a pytanie, jakie słyszałam każdego dnia, brzmiało: "Olaaaa... Kiedy zrobisz jeszcze takie?" :D Jednak nie chciałam ich zanudzać i postanowiłam zrobić coś nowego, zmienić składniki i oczywiście pokombinować. 

Tym razem wybór padł na kaszę gryczaną i pieczarki, które trzeba było wykorzystać. I tym razem eksperymrnt okazał się trafiony! Dzieciaki zadwolone, a ja jeszcze bardziej! <3 Kolejne domowe hamburgery zjedzone :D 

Zapraszam...

Gryczane kotlety z pieczarkami 



        Składniki: 

  • 150g suchej kaszy gryczanej
  • 250g pieczarek (waga po obraniu)
  • 70g płatków gryczanych (można użyć owsianych, orkiszowych, jaglanych etc.)
  • 30g siemienia lnianego
  • 100g cebuli
  • 15g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • Łyżeczka curry
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Łyżeczka czosnku granulowanego
  • Sól i pieprz do smaku


        Wykonanie: 

Kaszę płuczemy dokładnie na sitku, następnie gotujemy według instrukcji na opakowaniu, najlepiej zostawić ją dłużej, żeby lekko się rozgotowała. Po ugotowaniu studzimy. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę, pieczarki kroimy na plasterki. Na patelni lub w wysokim garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i pieczarki. Dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawy i dusimy przez ok 15 minut. Podsmażone pieczarki, cebulę i kaszę blendujemy z resztą składników i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej paierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopn Celsjusza. Kotlety pieczemy przez 30 minut z jednej strony, nastęnie przewracamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Smacznego! <3


Komentarze

instagram @zzubelek