Cieciorkowe, wegańskie burgery z curry
One chyba nigdy się nie znudzą... Kiedy siedzimy w domu i nie mamy pomysłu na obiad, pierwsza myśl dzieciaków... BURGERY! Zawsze jednak musi być coś innego, coś nowego... Tak, żeby nie było nudno... Kolejna wersja domowych wege burgerów. Tym razem padło na CIECIERZYCĘ.
Zapraszam...
Cieciorkowe, wegańskie burgery z curry
Składniki:
- 250g suchej ciecierzycy
- 200g marchewki
- 100g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 70g płatków owsianych
- 40g płatków gryczanych (można użyć więcej owsianych)
- 30g siemienia lnanego w ziarnach
- 15g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- Łyżeczka curry
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciecierzycę moczymy minimum przez 12 godzin (najlepiej zostawić na noc). Po tym czasie odlewamy wodę, dokładnie płuczemy na sitku gotujemy do miękkości. W głębokiej patelni lub wysokim garnku rozgrzewamy olej i podmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Nastpnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i dusimy, aby lekko zmiękła. Do warzyw wrzucamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę, dodajemy przyprawy, podlewamy lekko wodą, dusimy pod przykryciem ok. 15 minut i studzimy. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Warzywa z cieciorką blendujemy siemieniem lnianym, płatkami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej paierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopn Celsjusza. Kotlety pieczemy przez 30 minut z jednej strony, nastęnie przewracamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz