Pieczone pączki z nadzieniem truskawkowym i polewą czekoladową
Pączki, pączki, pączki!!!
Nareszcie, po wielu próbach wyszły takie jak powinny... Mięciutkie, pulchniutkie i puszyste! NAJLEPSZE!!! <3
Zapraszam...
Pieczone pączki z nadzieniem truskawkowym i polewą czekoladową
Składniki:
Pączki:
- 300g mąki (użyłam po 150g orkiszowej pełnoziarnistej i 150g zwykłej pszennej)
- 15g oleju rzepakowego
- 200g ciepłego mleka (użyłam roślinnego)
- 40g płynnego miodu
- 30g świeżych drożdży
Polewa czekoladowa:
- 50g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady bez dodatku cukru, dostępnej TUTAJ)
- 60g płynnej części mleka kokosowego
- 30g masła orzechowego
Dodatkowo:
- Ulubiony dżem do nadziewania (użyłam truskawkowego 100%)
- Ulubione orzechy do posypania
Wykonanie:
Pączki:
Mąki wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 50g ciepłego mleka. Do miski dodajemy miód, rozpuszczone drożdże, resztę mleka i olej. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia na ok 50 minut. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na grobość ok. 1,5 cm i za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Następnie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy, a następnie za pomocą szprycy, nadziewamy ulubionym dżemem.
Polewa czekoladowa:
Mleko i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Kiedy polewa wystygnie i zacznie lekko zastygać, polewamy gotowe, nadziane wcześniej pączki i posypujemy pokruszonymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz