Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Pieczone pączki z nadzieniem truskawkowym i polewą czekoladową

 Pączki, pączki, pączki!!! 

Nareszcie, po wielu próbach wyszły takie jak powinny... Mięciutkie, pulchniutkie i puszyste! NAJLEPSZE!!! <3

Zapraszam...

Pieczone pączki z nadzieniem truskawkowym i polewą czekoladową



        Składniki:

        Pączki:
  • 300g mąki (użyłam po 150g orkiszowej pełnoziarnistej i 150g zwykłej pszennej)
  • 15g oleju rzepakowego
  • 200g ciepłego mleka (użyłam roślinnego)
  • 40g płynnego miodu
  • 30g świeżych drożdży

        Polewa czekoladowa: 
  • 50g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady bez dodatku cukru, dostępnej TUTAJ)
  • 60g płynnej części mleka kokosowego
  • 30g masła orzechowego

        Dodatkowo: 
  • Ulubiony dżem do nadziewania (użyłam truskawkowego 100%)
  • Ulubione orzechy do posypania




        Wykonanie:

Pączki:

Mąki wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 50g ciepłego mleka. Do miski dodajemy miód, rozpuszczone drożdże, resztę mleka i olej. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia na ok 50 minut. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na grobość ok. 1,5 cm i za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Następnie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy, a następnie za pomocą szprycy, nadziewamy ulubionym dżemem.

Polewa czekoladowa:

Mleko i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Kiedy polewa wystygnie i zacznie lekko zastygać, polewamy gotowe, nadziane wcześniej pączki i posypujemy pokruszonymi orzechami. 



Komentarze

instagram @zzubelek