Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Pełnoziarniste bułeczki z czekoladą

Tłusty Czwartek to chyba jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w ciągu roku, zwłaszcza przez łasuchów, nie tylko tych małych. Pączki, faworki, bułeczki, oponki, donuty... Opcji jest mnóstwo zarówno w formach, jak i w nadzieniach. W tym roku postanowiłam, że sama pokombinuję i stworzę kilka propozycji w zdrowszej wersji. Pierwsza z nich...

Pełnoziarniste bułeczki z czekoladą


         Składniki na 12 sztuk:

        Zaczyn:

  • 30g świeżych drożdży
  • 10g cukru (Składnik konieczny! Inaczej drożdże nie wyrosną)
  • 15g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka (Nie gorącego!)

        Ciasto:
  • 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej)
  • 200g mąki ryżowej/ orkiszowej jasnej/ zwykłej pszennej
  • 170g mąki pszennej/ryżowej/ orkiszowej jasnej
  • 80g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 40g masła
  • 1 jajko
  • Zaczyn
        Dodatkowo: 
  • 12 kostek czekolady (użyłam czekolady bez dodatku cukru mlecznej i gorzkiej, dostepnej w Biedronce)
  • Rozbite jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem




        Wykonanie:

Zaczyn: 

Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. 

Ciasto:

W misce mieszamy mąki, dodajemy erytrol. Masło roztopiamy i studzimy. Do miski z mąkami i erytrolem, wbijamy jajko, wlewamy mleko, dodajemy roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość. iedy ciasto wyrośnie, odrywając porcje ciasta, formujemy kule, które następnie spłaszczamy. Na środku układamy kostkę czekolady, sklejamy boki i formujemy bułki. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut. 

SMACZNEGOO! 

Komentarze

instagram @zzubelek