Pełnoziarniste bułeczki z czekoladą
Tłusty Czwartek to chyba jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w ciągu roku, zwłaszcza przez łasuchów, nie tylko tych małych. Pączki, faworki, bułeczki, oponki, donuty... Opcji jest mnóstwo zarówno w formach, jak i w nadzieniach. W tym roku postanowiłam, że sama pokombinuję i stworzę kilka propozycji w zdrowszej wersji. Pierwsza z nich...
Pełnoziarniste bułeczki z czekoladą
Składniki na 12 sztuk:
Zaczyn:
- 30g świeżych drożdży
- 10g cukru (Składnik konieczny! Inaczej drożdże nie wyrosną)
- 15g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka (Nie gorącego!)
Ciasto:
- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej)
- 200g mąki ryżowej/ orkiszowej jasnej/ zwykłej pszennej
- 170g mąki pszennej/ryżowej/ orkiszowej jasnej
- 80g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 100 ml ciepłego mleka
- 40g masła
- 1 jajko
- Zaczyn
Dodatkowo:
- 12 kostek czekolady (użyłam czekolady bez dodatku cukru mlecznej i gorzkiej, dostepnej w Biedronce)
- Rozbite jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
Wykonanie:
Zaczyn:
Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto:
W misce mieszamy mąki, dodajemy erytrol. Masło roztopiamy i studzimy. Do miski z mąkami i erytrolem, wbijamy jajko, wlewamy mleko, dodajemy roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość. iedy ciasto wyrośnie, odrywając porcje ciasta, formujemy kule, które następnie spłaszczamy. Na środku układamy kostkę czekolady, sklejamy boki i formujemy bułki. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut.
SMACZNEGOO!
Komentarze
Prześlij komentarz