Czekoladowe oponki bananowe
Kiedy w lodówce znalazłam jeszcze kilka przejrzałych bananów, rzecz jasna, musiałam je wykorzystać! Szybki i prosty przepis na domowe, pieczone oponki. Jeśli macie foremki do donutów, sprawdzą się idealnie. Ja takiej nie mialam, dlatego pomogłam sobie szprycą do dekorowania ciastek. ;D
Zapraszam...
Czekoladowe oponki bananowe
Składniki:
Oponki:
- 200g bardzo dojrzałego banana (waga po obraniu)
- 1 jajko
- 120g mąki (użyłam 50g orkiszowej pełnoziarnistej, 50g kukurydzianej i 20g kokosowej)
- 20g oleju rzepakowego
- 20g gorzkiego kakao
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka przyprawy korzennej (przepis na domową przyprawę korzenną znajdziecie TU)
Polewa gorzka czekolada - masło orzechowe:
- 50g gorzkiej czekolady (użyłam bez cukru)
- 60g płynnej części mleka kokosowego
- 30g masła orzechowego
Polewa biała czekolada - masło orzechowe:
- 50g białej czekolady (użyłam bez cukru)
- 60g płynnej części mleka kokosowego
- 30g masła orzechowego
Dodatkowo:
- Ulubione orzechy do posypania
- Kruszone ziarna kakao
Wykonanie:
Oponki:
Banany blendujemy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy olej, kakao, przyprawę korzenną, proszek do piezenia i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąki i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Jeśli używamy szprycy, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycikskamy porcję ciasta formując oponki. Jeśli mamy foremkę do donutów, napełnaimy każdą z dziurek do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po wyjęciu studzimy.
Polewa gorzka czekolada - masło orzechowe:
Mleko i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładne mieszamy. Kiedy polewa wystygnie i zacznie lekko zastygać, polewamy gotowe oponki i posypujemy pokruszonymi orzechami lub ziarnami kakao.
Polewę z białej czekolady robimy tak samo!
SMACZNEGOO!! <3
Komentarze
Prześlij komentarz