Ciasto a'la Ferrero Rocher z...
Snickers z fasoli okazał się na tyle dobry, że za każdym razem, kiedy pytałam brata, jakie dzisiaj zrobić ciasto, odpowiedź była tylko jedna: SNICKERSA Z FASOLI! :D Jednak za mną chodziło co innego... Coś czekoladowego... mocno czekoladowego... z orzechami... I wtedy wpadłam na pomysł, żeby stworzyć coś podobnego do Snickersa, ale z czekoladą... Co mnie natchnęło? Pudełko pralinek Ferrero Rocher, które mama dostała na urodziny. :D I tak własnie powstało...
Ciasto a'la Ferrero Rocher z fasoli
Składniki:
Spód:
- 100g suszonych daktyli bez pestek
- 10g gorzkiego kakao
- 70g płatków owsianych
- 30g masła orzechowego bez soli i cukru (POLECAM TO!)
- 50g mleka (użyłam roślinnego)
Masa fasolowa:
- 220g odsączonej fasoli z puszki (użyłam białej)
- 50g masła orzechowego
- 50g mąki kokosowej
- 150g mleka (użyłam roślinnego)
- 100g suszonych daktyli bez pestek
- 30g gorzkiego kakao
- 30g erytrolu
Polewa czekoladowa:
- 50g czekolady gorzkiej (użyłam czekolady bez cukru, dostępnej TU)
- 60g płynnej części mleka kokosowego
- 30g masła orzechowego
- 20 g pokruszonych orzechów (pomieszałam migdały i włoskie)
Dodatkowo:
- 30g pokruszonych orzechów (pomieszałam migdały i włoskie)
Wykonanie:
Spód:
Płatki owiane mielimy na drobną mąkę. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, a następnie blendujemy z resztą składników tak, aby wszystkie się połączyły. Tak powstałą masą wyklejamy spód foremki silikonowej lub tortownicy. Wkładamy do zamrażarki na ok. 40 minut.
Masa fasolowa:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i wykładamy na wcześniej schłodzony spód. Wyrównujemy łyżką, zwilżoną ciepłą wodą i ponownie wkładam do zamrażarki na ok. godzinę.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem kokosowym w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy orzechy, a kiedy polewa zacznie lekko zastygać, polewamy nią ciasto i zostawiamy do cąłkowitego zastygnięcia. Gotowe ciasto dekorujemy pokruszonymi orzechami i pralinkami Ferrero Rocher.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz