Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Bułeczki z budyniem kokosowo - orzechowym

Moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek... i nie tylko! Bo te bułeczki sprawdzą się na słodkie śniadanie, II śniadanie lub przekąska do pracy lub do szkoły. Dla dorosłych i dla dzieci, bo gwarantuję, że przypadną do gustu KAŻDEMU! <3 

Zapraszam...

Bułeczki z budyniem kokosowo - orzechowym


        Składniki:

        Ciasto:
  • 300g mąki (użyłam po 150g orkiszowej pełnoziarnistej i 150g pszennej zwykłej)
  • 60g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 130g ciepłego mleka (użyłam roślinnego)
  • 1 jajko
  • 15g oleju rzepakowego
  • Opakowanie suszonych drożdży
   
        Nadzienie:
  • Opakowanie (35g) budyniu o smaku kokosowym (jeśli nie znajdziecie takiego, można użyć każdgo innego)
  • 20g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 20g miodu
  • 250 ml mleka (użyłam roślinnego)
  • 30g masła orzechowego bez soli i cukru (POLECAM TO!)



        Wykonanie: 

Ciasto:

W misce mieszamy mąki słodzidło i suche drożdże. Następnie wlewamy ciepłe mleko, olej i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy (grubość ok. 1,5 cm) i wycinamy ogrągłe kształty. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. W międzyczasie przygototwujemy nadzienie.

Nadzienie: 

W 50g mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i erytrol. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy rozpuszczony budyń. Mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. ZOstawiamy do ostygnięcia. 

Kiedy byłeczki są już upieczone, za pomoca szprycy nadziewamy je przygotowanym udyniem.

SMACZNEGOOO!!! <3 

Komentarze

instagram @zzubelek