Bułeczki z budyniem kokosowo - orzechowym
Moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek... i nie tylko! Bo te bułeczki sprawdzą się na słodkie śniadanie, II śniadanie lub przekąska do pracy lub do szkoły. Dla dorosłych i dla dzieci, bo gwarantuję, że przypadną do gustu KAŻDEMU! <3
Zapraszam...
Bułeczki z budyniem kokosowo - orzechowym
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki (użyłam po 150g orkiszowej pełnoziarnistej i 150g pszennej zwykłej)
- 60g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 130g ciepłego mleka (użyłam roślinnego)
- 1 jajko
- 15g oleju rzepakowego
- Opakowanie suszonych drożdży
Nadzienie:
- Opakowanie (35g) budyniu o smaku kokosowym (jeśli nie znajdziecie takiego, można użyć każdgo innego)
- 20g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 20g miodu
- 250 ml mleka (użyłam roślinnego)
- 30g masła orzechowego bez soli i cukru (POLECAM TO!)
Wykonanie:
Ciasto:
W misce mieszamy mąki słodzidło i suche drożdże. Następnie wlewamy ciepłe mleko, olej i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy (grubość ok. 1,5 cm) i wycinamy ogrągłe kształty. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. W międzyczasie przygototwujemy nadzienie.
Nadzienie:
W 50g mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i erytrol. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy rozpuszczony budyń. Mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. ZOstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy byłeczki są już upieczone, za pomoca szprycy nadziewamy je przygotowanym udyniem.
SMACZNEGOOO!!! <3
Komentarze
Prześlij komentarz