Zubelkowe, świąteczne pierniczki jogurtowe
Kiedy w domu czuć już unoszący się w powietrzu zapach świeżo wypiekanych pierników,
oznacza to tylko jedno... Święta są coraz bliżej! <3
A co jeśli zostały dwa dni, a ja jeszcze ich nie upiekłam... Przecież będą twarde, bo muszą poleżeć...
Nie tym razem! Ja znalazłam rozwiązanie na PIERNIKI LAST MINUTE!
Mięciutkie, mocno korzenne. NAJLEPSZE!
Mięciutkie, mocno korzenne. NAJLEPSZE!
Zapraszam...
Zubelkowe, świąteczne pierniczki jogurtowe
Składniki:
- 300g mąki (użyłam 250g mąki orkiszowej jasnej i 50g pszennej pełnoziarnistej)
- 80g erytrolu, ksylitolu lub cukru
- 60g płynnego miodu
- 50g miękkiego masła
- 100g jogurtu naturalnego
- 20g gorzkiego kakao
- 1 jajko
- Czybata łyżka przyprawy do piernika (PRZEPIS NA DOMOWĄ PRZYPRAWĘ DO PIERNIKA)
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Erytrol/Ksylitol/Cukier mielimy na puder. Suche składniki mieszamy w misce. Wbijamy jajko,
dodajemy miód, masło, jogurt i zagniatamy ciasto. Konsystencja będzie lekko klejąca.
Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty.
Pieczsemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.
Po wyjęciu studzimy i GOTOWE! <3 <3
Komentarze
Prześlij komentarz