Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Zubelkowe, świąteczne pierniczki jogurtowe

Kiedy w domu czuć już unoszący się w powietrzu zapach świeżo wypiekanych pierników, 
oznacza to tylko jedno... Święta są coraz bliżej! <3 

A co jeśli zostały dwa dni, a ja jeszcze ich nie upiekłam... Przecież będą twarde, bo muszą poleżeć...
Nie tym razem! Ja znalazłam rozwiązanie na PIERNIKI LAST MINUTE!
Mięciutkie, mocno korzenne. NAJLEPSZE! 

Zapraszam...

Zubelkowe, świąteczne pierniczki jogurtowe



        Składniki:

  • 300g mąki (użyłam 250g mąki orkiszowej jasnej i 50g pszennej pełnoziarnistej)
  • 80g erytrolu, ksylitolu lub cukru
  • 60g płynnego miodu
  • 50g miękkiego masła
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 20g gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • Czybata łyżka przyprawy do piernika (PRZEPIS NA DOMOWĄ PRZYPRAWĘ DO PIERNIKA)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej


        Wykonanie: 

Erytrol/Ksylitol/Cukier mielimy na puder. Suche składniki mieszamy w misce. Wbijamy jajko,
dodajemy miód, masło, jogurt i zagniatamy ciasto. Konsystencja będzie lekko klejąca. 
Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty.
Pieczsemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 10-12 minut. 
Po wyjęciu studzimy i GOTOWE! <3 <3


Komentarze

instagram @zzubelek