Zubelkowe proziaki, czyli pełnoziarniste bułki z patelni na sodzie
"Proziaki, chleb sodowy - placki mączne z dodatkiem "prozy" (sody oczyszczonej) pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski. Składają się z mąki pszennej
lub pszenno-żytniej, jajek, kwaśnej śmietany, wody, soli i najwyżej 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
pieczone na blasze przy tradycyjnych kuchniach kaflowych, opalanych drewnem.
Ich kształt może być okrągły (średnica około 6-10 cm) lub czworokątny.
Obecnie, ze względu na zanik kuchni z blatem stalowym, piecze się je najczęściej
na patelni na niezbyt głębokim tłuszczu (oleju lub smalcu).
Mogą też być wyrabiane na słodko, gdy do ciasta doda się cukru."
Myślę, że nie tyko dla mnie proziaki to smak dzieciństwa...
Najlepiej smakowały właśnie z samym masłem. <3
Mój przepis jest lekko zmodyfikowany, bo proziaki zrobiłam na mące pełnoziarnistej,
ale smak pozostał ten sam. Znikały baaardzo szybko. Dobrze, że kilka sztuk,
udało się zachować do zdjęć.
Zapraszam na...
ale smak pozostał ten sam. Znikały baaardzo szybko. Dobrze, że kilka sztuk,
udało się zachować do zdjęć.
Zapraszam na...
Zubelkowe proziaki, czyli pełnoziarniste bułki z patelni na sodzie
Składniki (30sztuk):
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 60g mąki pszennej
- 300g kefiru
- Łyżeczka soli
- Łyzeczka sody oczyszczonej
- Mąka do podsypywania
Wykonanie:
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto, o konsystencji ciasta na pizzę.
Następnie rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty (użyłam szklanki).
Rozgrzewamy patelnię (idealnie sprawdzi się patelnia do naleśników) i układamy nasze proziaki.
Pieczemy do zarumienienia, obracając co jakiś czas tak, aby się nie przypaliły.
Następnie rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty (użyłam szklanki).
Rozgrzewamy patelnię (idealnie sprawdzi się patelnia do naleśników) i układamy nasze proziaki.
Pieczemy do zarumienienia, obracając co jakiś czas tak, aby się nie przypaliły.
SMACZNEGOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz