Waniliowy pudding z tapioki z mango
Tapioka już od jakiegoś czasu chętnie gości na stole w naszym domu.
Nic dziwnego, bo można z niej przygotować naprawdę mnóóóstwo pyszności.
Dzisiaj bardzo szybki deserek, który zasmakuje nie tylko dorosłym, ale także i dzieciakom!
W moim przypadku dodatek białka roślinnego o smaku waniliowym, nie tylko podbija smak deseru,
ale także wzbogaca go o porcję protein, dlatego sprawdzi się świetnie, jako przekąska po treningu.
Waniliowy pudding z tapioki z musem mango
Składniki:
Pudding:
- 60g suchych perełek tapioki
- 130g mleka
- 70/80g wody
- 10g miodu
- 20g odżywki białkowej o smaku waniliowym lub proszku budyniowego o smaku waniliowym
(jeśli używamy budyniu, pudding należy dosłodzić do smaku)
Dodatkowo:
- 170g mango
- 10g biszkoptów bez cukru (przepis na domowe biszkopty znajdziecie TU)
Do podania:
- Miód
- Ekspandowane ziarna lub pokruszone biszkopty
Wykonanie:
Pudding:
Tapiokę płuczemy na sitku i gotujemy na mleku i wodzie do momentu aż kuleczki będą przeźroczyste,
gdyby wchłonęły cała wodę, a widoczne będą jeszcze białe kropeczki dolewamy wody i gotujemy dalej aż będą przeźroczyste. Pod koniec dodajemy miód, rozmieszaną z wodą (tak aby nie było grudek) odżywkę białkową (lub budyń ze słodzidłem) i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Mango miksujemy na gładki mus. Biszkopty kruszymy.
W słoiczkach układamy warstwami pudding z tapioki, łyżkę pokruszonych biszkoptów
i mus z mango. Gotowy deser, przed podaniem podypujemy ekspandowanymi ziarnami
lub pokruszonymi biszkoptami i polewamy odrobiną miodu.
W słoiczkach układamy warstwami pudding z tapioki, łyżkę pokruszonych biszkoptów
i mus z mango. Gotowy deser, przed podaniem podypujemy ekspandowanymi ziarnami
lub pokruszonymi biszkoptami i polewamy odrobiną miodu.
NA ZDROWIE! <3
Komentarze
Prześlij komentarz