Świąteczny Sernik orzechowo - waniliowy
Kolejny SERNIK?!
Zapraszam...
Świąteczny Sernik orzechowo - waniliowy
Składniki:
- 1 całe jajko + 1 białko
- 60g jogurtu Skyr
- 40g mąki (użyłam kukurydzianej)
- 20g gorzkiego kakao
- 40g erytrolu lub innego słodzidła
- Łyżeczka cynamonu
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g chudego twarogu
- 140g jogurtu naturalnego
- 40g budyniu (proszek) o smaku waniliowym
- 2 jajka
- 50g erytrolu lub innego słodzidła
- 40g masła orzechowego (polecam TO <3)
- 20g sosu o smaku czekoladowym (dostępny TUTAJ)
- 30g masła orzechowego
- 10g mleka
- Kruszone orzechy
- Gorzka czekolada
Wykonanie:
Spód:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, a natępnie przelewamy do foremki wyłożonej
papierem do pieczenia.
Sernik orzechowo - waniliowy:
Twaróg miksujemy z żółtkami, jogurtem naturalnym i masłem orzechowym.
Na koniec dodajemy budyń i ponownie miksujemy, aby w masie serowej nie było grudek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, na koniec dodajemy erytrol i ubijamy jeszcze chwilę.
Ubitą z białek pianę mieszamy z masą serową, a następnie delikatnie i powoli wylewamy
na czekoladowy spód.
Pieczemy w piekarniku nagrzany do temperatury 150 stopni Celsjusza przez 50-60 minut.
Polewa czekoladowo - orzechowa:
Wszystkie składniki na polewę dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto polewamy przed podaniem polewą i posypujemy pokryszonymi orzechami i startą czekoladą.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz