Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Świąteczny, mocno czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi, pomarańczą i polewą czekoladową

Piernik to obok makowca, najpopularniejsze świąteczne ciasto. Staropolski, albo właśnie przekładany powidłami. Ja wybrałam ten drugi. Mocno czekoladowy, wilgotny, z aromatyczną skórką pomarańczową i najlepszymi, wyrazistymi powidłami śliwkowymi i wartstwą polewy czekoladowej. 
Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że wyjdzie z tego coś tak dobrego.
Jak powiedziała Ewa: "To chyba najlepsze ciasto, jakie zrobiłaś!" <3 

Wszystko robi się szybko, podobnie jak ZUBELKOWE PIERNICZKI, jest ekspresowy!

Zapraszam...

Świąteczny, mocno czekoladowy piernik
z powidłami śliwkowymi, 
pomarańczą i polewą czekoladową



        Składniki:

        Ciasto czekoladowe:
  • 100g płatków owsianych
  • 50g mąki żytniej pełnoziarnistej (można użyć innej pełnoziarnistej)
  • 50g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej)
  • 50g erytrolu lub innego słodzidła
  • 50g miodu
  • 20g gorzkiego kakao
  • 200 ml mleka (użyłam roślinnego)
  • 30g oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • Łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • Łyżka cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

        Polewa czekoladowa:
  • 80g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 70g mleka płynnej części mleka kokosowego
  • 10g oleju kokosowego

        Dodatkowo:
  • 120g powideł śliwkowych (użyłam frużeliny śliwkowej bez cukru, dostępnej TU)



        Wykonanie: 


Ciasto czekoladowe:

Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę, a następnie mieszamy z mąkami, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawami. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy erytrol i żółtka i ponownie ubijamy. Do miski z mąkami dodajemy mleko, masę jajeczną, olej, miód i masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do keksówki i wystawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza na 60 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy powidłami.

Polewa czekoladowa:

Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Kiedy ostygnie, polewamy gotowe ciasto i odstawiamy, aby polewa zastygła. 

GOTOWE! <3 




Komentarze

  1. Witam, chciałabym wypróbować ciasto - ale nie wiem ile tego masła jest użyte w stosunku do produktów, dziękuję z góry 🙂.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

instagram @zzubelek