Świąteczny, mocno czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi, pomarańczą i polewą czekoladową
Piernik to obok makowca, najpopularniejsze świąteczne ciasto. Staropolski, albo właśnie przekładany powidłami. Ja wybrałam ten drugi. Mocno czekoladowy, wilgotny, z aromatyczną skórką pomarańczową i najlepszymi, wyrazistymi powidłami śliwkowymi i wartstwą polewy czekoladowej.
Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że wyjdzie z tego coś tak dobrego.
Jak powiedziała Ewa: "To chyba najlepsze ciasto, jakie zrobiłaś!" <3
Wszystko robi się szybko, podobnie jak ZUBELKOWE PIERNICZKI, jest ekspresowy!
Zapraszam...
Świąteczny, mocno czekoladowy piernik
z powidłami śliwkowymi, pomarańczą i polewą czekoladową
z powidłami śliwkowymi, pomarańczą i polewą czekoladową
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 100g płatków owsianych
- 50g mąki żytniej pełnoziarnistej (można użyć innej pełnoziarnistej)
- 50g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej)
- 50g erytrolu lub innego słodzidła
- 50g miodu
- 20g gorzkiego kakao
- 200 ml mleka (użyłam roślinnego)
- 30g oleju rzepakowego
- 2 jajka
- Łyżka skórki otartej z pomarańczy
- Łyżka cynamonu
- Pół łyżeczki kardamonu
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 80g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 70g mleka płynnej części mleka kokosowego
- 10g oleju kokosowego
Dodatkowo:
- 120g powideł śliwkowych (użyłam frużeliny śliwkowej bez cukru, dostępnej TU)
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę, a następnie mieszamy z mąkami, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawami. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy erytrol i żółtka i ponownie ubijamy. Do miski z mąkami dodajemy mleko, masę jajeczną, olej, miód i masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do keksówki i wystawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza na 60 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy powidłami.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Kiedy ostygnie, polewamy gotowe ciasto i odstawiamy, aby polewa zastygła.
GOTOWE! <3
Witam, chciałabym wypróbować ciasto - ale nie wiem ile tego masła jest użyte w stosunku do produktów, dziękuję z góry 🙂.
OdpowiedzUsuń