Pełnoziarniste kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami
Chyba każdy z nas zna popularne, polskie kapuśniaczki. Z grzybami, kiszoną kapustą,
podane z barszczem czerwonym... Takie właśnie pamiętam z dzieciństwa.
Jeśli chodzi o ten przepis, to muszę Wam powiedzieć, że tym razem po prostu wpadłam
w kapuściany szał. :D :D Myślę jednak, że to nic złego, bo mój kolejny eksperyment mogę zaliczyć
do BARDZO UDANYCH! Dzisiaj kolejny przepis w wytrawnej wersji, który śmiało
może pojawić się na świątecznym stole.
może pojawić się na świątecznym stole.
Zapraszam na...
Pełnoziarniste bułeczki z kapustą kiszoną i grzybami,
a'la kapuśniaczki
ALE UWAGA! Znikają bardzo, baaardzo szybko! :D
Składniki:
Zaczyn:
- 30g świeżych drożdży
- 10g cukru (Składnik konieczny! Inaczej drożdże nie wyrosną)
- 15g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody (Nie gorącego!)
Ciasto:
- 200g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 150g mąki pszennej
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 ml mleka
- 40g masła
- Pół łyżeczki soli
- 1 jajko
Farsz:
- 10g oleju rzepakowego
- 450g kapusty kiszonej
- 150g marchewki
- 100g cebuli
- 30g suszonych grzybów
- Sól i pieprz do smaku
- 200-300 ml wody
Wykonanie:
Zaczyn:
Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto:
W misce mieszamy mąki, dodajemy sól. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski z mąkami i solą, wbijamy jajko, wlewamy mleko, roztopione masło oraz zaczyn.
wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste. Formujemy kulę, wkładamy do miski
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Do miski z mąkami i solą, wbijamy jajko, wlewamy mleko, roztopione masło oraz zaczyn.
wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste. Formujemy kulę, wkładamy do miski
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Farsz:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę
i lekko odciskamy. Kapustę lekko płuczemy, odciskamy i drobno siekamy.
Na głębokiej patelni lub w wysokim rondlu, rozgrzewamy olej
i lekko odciskamy. Kapustę lekko płuczemy, odciskamy i drobno siekamy.
Na głębokiej patelni lub w wysokim rondlu, rozgrzewamy olej
i podmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach
i dodajemy do cebuli. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut aż marchewka lekko zmięknie.
Do warzyw dodajemy kapustę i krzyby, podlewamy wodą i dusimy po przykryciem ok 40-50 minut,
co jakiś czas mieszając i dolewając wody, aby farsz się nie przypalił.
Na koniec doprawiamy do smaku i zosatwiamy do ostygnięcia.
i dodajemy do cebuli. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut aż marchewka lekko zmięknie.
Do warzyw dodajemy kapustę i krzyby, podlewamy wodą i dusimy po przykryciem ok 40-50 minut,
co jakiś czas mieszając i dolewając wody, aby farsz się nie przypalił.
Na koniec doprawiamy do smaku i zosatwiamy do ostygnięcia.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na kształt prostokąta,
na którego powierzchni rozprowadzamy warstwę kapuścianego farszu, a następnie zwijamy
w roladę zaczynając od dłuższego boku. To samo robimy z drugą częścią cista.
Gotowe rolady, dzielimy na mniejsze części, układamy na blaszcze wyłożonej paperem do pieczenia,
smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy czarnuszką, siemieniem lnianym lub sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.
GOTOWE!
na którego powierzchni rozprowadzamy warstwę kapuścianego farszu, a następnie zwijamy
w roladę zaczynając od dłuższego boku. To samo robimy z drugą częścią cista.
Gotowe rolady, dzielimy na mniejsze części, układamy na blaszcze wyłożonej paperem do pieczenia,
smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy czarnuszką, siemieniem lnianym lub sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.
GOTOWE!
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz