Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Pełnoziarniste kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami

Chyba każdy z nas zna popularne, polskie kapuśniaczki. Z grzybami, kiszoną kapustą, 
podane z barszczem czerwonym... Takie właśnie pamiętam z dzieciństwa.
Jeśli chodzi o ten przepis, to muszę Wam powiedzieć, że tym razem po prostu wpadłam 
w kapuściany szał. :D :D Myślę jednak, że to nic złego, bo mój kolejny eksperyment mogę zaliczyć
do BARDZO UDANYCH! Dzisiaj kolejny przepis w wytrawnej wersji, który śmiało 
może pojawić się na świątecznym stole. 

Zapraszam na...

Pełnoziarniste bułeczki z kapustą kiszoną i grzybami,
a'la kapuśniaczki

ALE UWAGA! Znikają bardzo, baaardzo szybko! :D 




        Składniki:

        Zaczyn:
  • 30g świeżych drożdży
  • 10g cukru (Składnik konieczny! Inaczej drożdże nie wyrosną)
  • 15g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody (Nie gorącego!)
        Ciasto:
  • 200g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 150g mąki pszennej
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 ml mleka
  • 40g masła
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 jajko

        Farsz:
  • 10g oleju rzepakowego
  • 450g kapusty kiszonej
  • 150g marchewki
  • 100g cebuli
  • 30g suszonych grzybów
  • Sól i pieprz do smaku
  • 200-300 ml wody




        Wykonanie: 

Zaczyn: 

Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia 
w ciepłe miejsce na 15 minut. 

Ciasto: 

W misce mieszamy mąki, dodajemy sól. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski z mąkami i solą, wbijamy jajko, wlewamy mleko, roztopione masło oraz zaczyn.
wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste. Formujemy kulę, wkładamy do miski
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Farsz: 

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę
i lekko odciskamy. 
Kapustę lekko płuczemy, odciskamy i drobno siekamy.
Na głębokiej patelni lub w wysokim rondlu, rozgrzewamy olej
i podmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach 
i dodajemy do cebuli. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut aż marchewka lekko zmięknie. 
Do warzyw dodajemy kapustę i krzyby, podlewamy wodą i dusimy po przykryciem ok 40-50 minut,
co jakiś czas mieszając i dolewając wody, aby farsz się nie przypalił. 
Na koniec doprawiamy do smaku i zosatwiamy do ostygnięcia.

Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na kształt prostokąta,
na którego powierzchni rozprowadzamy warstwę kapuścianego farszu, a następnie zwijamy 
w roladę zaczynając od dłuższego boku. To samo robimy z drugą częścią cista.
Gotowe rolady, dzielimy na mniejsze części, układamy na blaszcze wyłożonej paperem do pieczenia,
smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy czarnuszką, siemieniem lnianym lub sezamem. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.

GOTOWE!
 

SMACZNEGO!  


Komentarze

instagram @zzubelek