Pełnoziarniste drożdżówki z budyniem truskawkowym i kruszonką
Chyba wpadłam w drożdżowy, a może drożdżówkowy trans! :D
No, ale nic nie poradzę na to, że w kuchni to ja mogłabym siedzieć praktycznie przez caaaalutki dzień. :O :D Eksperymenty i kombinacje to moja specjalność. Zawsze muszę coś zmienić, odwrócić, zrobić po swojemu i udowodnić, że SIĘ DA! Tym razem do zrobienia drożdżówek użyłam mąki pełnoziarnistej, mały eksperyment, ale trafiony w DZIESIĄTKĘ!
Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia i spróbować choć jednej... Bo zanim się obróciłam, połowy już nie było... Wnioskuję, że chyba im smakowało. <3
Kolejne drożdżówki, do których przygotowania użyłam TYLKO 10g BIAŁEGO CUKRU!
Zapraszam....
Pełnoziarniste drożdżówki
z budyniem truskawkowym i kruszonką
Składniki:
Zaczyn:
- 30g świeżych drożdży
- 10g cukru (Składnik konieczny! Inaczej drożdże nie wyrosną)
- 15g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka (Nie gorącego!)
Ciasto:
- 330g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120g mąki orkiszowej jasnej/ zwykłej pszennej/ ryżowej
- 60g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 100 ml mleka
- 40g masła
- 1 jajko
- Zaczyn
Kruszonka:
- 40g zimnego masła
- 30g erytrolu
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
Wykonanie:
Zaczyn:
Składniki
na zaczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawamy do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na 15 minut.
Ciasto:
W
misce mieszamy mąki, dodajemy erytrol. Masło roztopiamy i studzimy. Do miski z mąkami i
erytrolem, wbijamy jajko, wlewamy mleko, dodajemy roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto
tak, aby było sprężyste. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę oraz budyń (według instrukcji na opakowaniu, zamiast cukru użyłam erytrol).
Kruszonka:
Wszystkie
składniki miksujemy lub zagniatamy ręcznie, wkładamy do worka i wstawić do lodówki na
około pół godziny.
Ciasto
lekko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki lub dużego kubka wykrawamy drożdżówki, a
dnem szklanki robimy wgłębienia. Bułki zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Po tym czasie wgłębienia wypełniamy budyniem i każdą drożdżówkę posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
SMACZNEGOOOO! <3 <3
Komentarze
Prześlij komentarz