Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Pełnoziarniste drożdżówki z budyniem truskawkowym i kruszonką

 Chyba wpadłam w drożdżowy, a może drożdżówkowy trans! :D 
No, ale nic nie poradzę na to, że w kuchni to ja mogłabym siedzieć praktycznie przez caaaalutki dzień. :O :D Eksperymenty i kombinacje to moja specjalność. Zawsze muszę coś zmienić, odwrócić, zrobić po swojemu i udowodnić, że SIĘ DA! Tym razem do zrobienia drożdżówek użyłam mąki pełnoziarnistej, mały eksperyment, ale trafiony w DZIESIĄTKĘ! 

Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia i spróbować choć jednej... Bo zanim się obróciłam, połowy już nie było... Wnioskuję, że chyba im smakowało. <3 

Kolejne drożdżówki, do których przygotowania użyłam TYLKO 10g BIAŁEGO CUKRU!

Zapraszam....

Pełnoziarniste drożdżówki
z budyniem truskawkowym i kruszonką

        

        Składniki:

        Zaczyn:

  • 30g świeżych drożdży
  • 10g cukru (Składnik konieczny! Inaczej drożdże nie wyrosną)
  • 15g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka (Nie gorącego!)

        Ciasto:
  • 330g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120g mąki orkiszowej jasnej/ zwykłej pszennej/ ryżowej
  • 60g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 100 ml mleka
  • 40g masła
  • 1 jajko
  • Zaczyn

        Kruszonka:
  • 40g zimnego masła
  • 30g erytrolu
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 

        Wykonanie: 

Zaczyn: 

Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. 

Ciasto:

W misce mieszamy mąki, dodajemy erytrol. Masło roztopiamy i studzimy. Do miski z mąkami i erytrolem, wbijamy jajko, wlewamy mleko, dodajemy roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę oraz budyń (według instrukcji na opakowaniu, zamiast cukru użyłam erytrol).

Kruszonka:

 Wszystkie składniki miksujemy lub zagniatamy ręcznie, wkładamy do worka i wstawić do lodówki na około pół godziny.

Ciasto lekko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki lub dużego kubka wykrawamy drożdżówki, a dnem szklanki robimy wgłębienia. Bułki zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie wgłębienia wypełniamy budyniem i każdą drożdżówkę posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.

SMACZNEGOOOO! <3 <3


Komentarze

instagram @zzubelek