Domowe, Mikołajkowe ciasteczka a'la pieguski
Gotowi na wizytę Mikołaja? Bo ja już się przygotowałam.
Ciastka i mleko to oczywiście standardowy zestaw dla tego podróżnika.
Ciastka i mleko to oczywiście standardowy zestaw dla tego podróżnika.
Aaaale ciastka nie byle jakie, bo po ZUBELKOWEMU - domowe, bez dodatku cukru,
z masłem orzechowym, orzechami i gorzką czekoladą.
Po takich słodkościach energii powinno starczyć mu na całą noc.
Spróbujcie ich koniecznie!
Zapraszam na...
Mikołajkowe ciasteczka a'la PIEGUSKI
- 90g płatków jaglanych
- 70g płatków gryczanych (można użyć samych owsianych)
- 50g masła orzechowego
- 50g orzechów nerkowca (lub innych ulubionych)
- 50g erytrolu lub innego słodzidła
- 60g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 70 ml mleka
- 2 jajka
- 20g mąki kokosowej (opcjonalnie)
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Płatki mielimy na drobną mąkę, czekoladę i orzechy drobno siekamy. Erytrol mielimy na puder.
W misce mieszamy zmielone płatki i resztę suchych składników. Dodajemy mleko, masło orzechowe, posiekane orzechy i czekoladę i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kuleczki, spłaszczamy tak, aby powstały okrągłe ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W misce mieszamy zmielone płatki i resztę suchych składników. Dodajemy mleko, masło orzechowe, posiekane orzechy i czekoladę i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kuleczki, spłaszczamy tak, aby powstały okrągłe ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 15/20 minut.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz