Mięciutkie, czekoladowe ciasteczka z chrupiącą skórką
Mam nadzieję, że próbowaliście już Mikołajkowych ciasteczek?
A co powiecie na kolejną porcję czekolady i ciasteczka czekoladowe?
W środku mięciutkie, na wierzchu chrupiąca skórka... <3
Mięciutkie, czekoladowe ciasteczka z chrupiącą skórką
Składniki (28 sztuk):
- 180g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
- 100g erytrolu lub innego słodzidła (jeśli używamy cukru, dodajemy mniej, gdyż jest słodszy od erytrolu)
- 20g miodu
- 30g masła
- 50g jogurtu naturalnego
- 50g mleka
- 30g gorzkiego kakao
- 1 jajko
- Czubata łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
- Szczypta imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Erytrol mielimy na puder. Mąkę mieszamy z kakao i zmielonym erytrolem, proszkiem do pieczenia
i przyprawami. W garnuszku roztapiamy masło, mieszamy z miodem, a następnie studzimy.
Kiedy ostygnie, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, mleko i mieszamy do powstania jednolitej masy.
Suche składniki mieszamy z mokrymi i wyrabiamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą
i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej zostawić na całą noc.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na części, formujemy kulki i spłaszczamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 13-15 minut.
SMACZNEEEGOOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz