Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Mięciutkie, czekoladowe ciasteczka z chrupiącą skórką

Mam nadzieję, że próbowaliście już Mikołajkowych ciasteczek
A co powiecie na kolejną porcję czekolady i ciasteczka czekoladowe? 

W środku mięciutkie, na wierzchu chrupiąca skórka... <3 

Mięciutkie, czekoladowe ciasteczka z chrupiącą skórką



        Składniki (28 sztuk):
  • 180g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 100g erytrolu lub innego słodzidła (jeśli używamy cukru, dodajemy mniej, gdyż jest słodszy od erytrolu)
  • 20g miodu
  • 30g masła
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 50g mleka
  • 30g gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • Czubata łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • Szczypta imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia




        Wykonanie: 

Erytrol mielimy na puder. Mąkę mieszamy z kakao i zmielonym erytrolem, proszkiem do pieczenia
 i przyprawami. W garnuszku roztapiamy masło, mieszamy z miodem, a następnie studzimy. 
Kiedy ostygnie, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, mleko i mieszamy do powstania jednolitej masy.
Suche składniki mieszamy z mokrymi i wyrabiamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą
i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej zostawić na całą noc. 
Po tym czasie, ciasto dzielimy na części, formujemy kulki i spłaszczamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 13-15 minut. 

SMACZNEEEGOOOO! <3 


Komentarze

instagram @zzubelek