Kakaowe ciasto z makiem i skórką pomarańczową
Jak powiedziała Amelka... Do trzech razy sztuka!
Tak było właśnie z
ciastem z makiem. Dwie próby i dwa zakalcem. W smaku były baaardzo dobre,
ale no
wiadomo. W końcu się udało! Mak w połączeniu z pomarańczą i kakao...
CUD, MIÓD I MALINA!
CUD, MIÓD I MALINA!
I w dodatku bez tłuszczu. Szybkie i proste, żadne mecyje.
Zapraszam...
Kakaowe ciasto z makiem i skórką pomarańczową
(bez cukru i tłuszczu)
Składniki:
- 4 jajka
- 150g erytrolu
- 100g mąki orkiszowej jasnej
- 30g gorzkiego kakao
- 60g soku z pomarańczy
- 80g suchego maku
- 100g bardzo słodkiego, dojrzałego banana
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
- Dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną pianę.
Erytrol mielimy na puder. Banana miksujemy na
gładką masę. Do białek dodajemy żółtka
i zmielony erytrol i ubijamy dalej.
Kakao mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia
i przesiewamy do miski. Dodajemy
mak, zmiksowanego banana, resztę mokrych składników
i skórkę pomarańczową. Mieszamy dokładnie tak, aby składniki się połączyły.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza
do tzw. "suchego patyczka".
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza
do tzw. "suchego patyczka".
Komentarze
Prześlij komentarz