Ekspresowa zupa krem z pomidorów
Pomidory, pomidory... Podobnie jak banany, często pojawiają się w koszyku
z przecenionym, "gorszym" towarem.
z przecenionym, "gorszym" towarem.
Zatem, czy to znaczy, że do niczego się już nie nadają? ABSOLUTNIE NIE!
Takie pomidory można wykorzystać na wiele sposobów, do "przeróbki" nadają się idealnie!
Sos pomidorowy do makaronu, domowy ketchup, sos do pizzy... i ONA...
Ekspresowa zupa krem z pomidorów
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 150g cebuli
- 20g oleju rzepakowego
- Sól
- Pieprz
- Ulubione zioła (ja zawsze dodaję ich duuużo: bazylia, oregano, zioła prowansalskie,
- majeranek, tymianek)
Do podania:
- Słonecznik (lub pestki dyni lub płatki migdałowe lub domowe grzanki)
- Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pozbywamy się białych, twardych części.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę
i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do lekkiego zarumienienia, następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Doprawiamy ziołami i przyprawami i dusimy pod przykryciem 20/25 minut.
W między czasie na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika.
Podsmażone pomidory blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy podprażonymi ziarnami słonecznika i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
PS. Zupa sprawdzi się również w "diecie ortodontycznej" u osób, które zaczynają,
bądź kontynuują swoją przygodę z aparatem ortodontycznym - jak ja! :D
bądź kontynuują swoją przygodę z aparatem ortodontycznym - jak ja! :D
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz