Dwukolorowe ptasie mleczko
Domowe, waniliowe PTASIE MLECZKO podbiło kubki smakowe wielu domowników... I nie tylko!
Dlatego postanowiłam trochę pokombinować i pobawić się smakami.
Tym razem dwa kolory, dwie warstwy i obłędna polewa czekoladowa <3
Zapraszam...
Dwukolorowe PTASIE MLECZKO
Składniki:
Warstwa biała:
- 300g twarogu sernikowego
- 100g mleka (użyłam rośłinnego o smaku waniliowym)
- 60g erytrolu lub innego słodzidła (można dodać więcej, wedle uznania)
- 10g odżywki białkowej o smaku białej czekolady z pomarańczą (użyłam TEJ) lub aromatu pomarańczowego
- 20g żelatyny + 60g wody
Warstwa pomarańczowa:
- 600 ml Kubusia 100%
- 20g żelatyny + 60g wody
Polewa czekoladowa:
- 80g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
- 60g płynnej części mleczka kokosowego (można próbować ze zwykłym, ale dodać mniej)
- 10g oleju kokosowego (lub masła)
Wykonanie:
Warstwa biała:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, aby nie było grudek. Twaróg miksujemyz mlekiem, słodzidłem i odżywką (lub aromatem) na gładką masę, a następnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.
Odstawiamy do stężenia.
Warstwa pomarańczowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, aby nie było grudek, miksujemy z Kubusiem,
a następnie przelewamy na zastygniętą warstwę białą i ponownie odstawiamy do stężenia.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki na polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy.
Gotowe ptasie mleczko polewamy polewą czekoladową i posypujemy startą czekoladą.
PROSTO, SZYBKO I SMACZNIE! <3
Komentarze
Prześlij komentarz