Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Dwukolorowe ptasie mleczko

Domowe, waniliowe PTASIE MLECZKO podbiło kubki smakowe wielu domowników... I nie tylko! 
Dlatego postanowiłam trochę pokombinować i pobawić się smakami.

Tym razem dwa kolory, dwie warstwy i obłędna polewa czekoladowa <3 

Zapraszam...

Dwukolorowe PTASIE MLECZKO


        Składniki:
        
        Warstwa biała: 
  • 300g twarogu sernikowego
  • 100g mleka (użyłam rośłinnego o smaku waniliowym)
  • 60g erytrolu lub innego słodzidła (można dodać więcej, wedle uznania)
  • 10g odżywki białkowej o smaku białej czekolady z pomarańczą (użyłam TEJ) lub aromatu pomarańczowego
  • 20g żelatyny + 60g wody
        Warstwa pomarańczowa:
  • 600 ml Kubusia 100% 
  • 20g żelatyny + 60g wody
        Polewa czekoladowa: 
  • 80g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • 60g płynnej części mleczka kokosowego (można próbować ze zwykłym, ale dodać mniej)
  • 10g oleju kokosowego (lub masła)




        Wykonanie: 

Warstwa biała:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, aby nie było grudek. Twaróg miksujemyz mlekiem, słodzidłem i odżywką (lub aromatem) na gładką masę, a następnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.
Odstawiamy do stężenia.

Warstwa pomarańczowa: 
 
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, aby nie było grudek, miksujemy z Kubusiem, 
a następnie przelewamy na zastygniętą warstwę białą i ponownie odstawiamy do stężenia.

Polewa czekoladowa:

Wszystkie składniki na polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy.
Gotowe ptasie mleczko polewamy polewą czekoladową i posypujemy startą czekoladą.

PROSTO, SZYBKO I SMACZNIE! <3 




Komentarze

instagram @zzubelek