Drożdżowy wieniec z makiem
Wypieki z makiem to chyba jedne z najbardziej charakterystycznych przysmaków na Boże Narodzenie.
Makowiec, makiełki, moczka, kutia, makówki, drożdżówki z makiem i drożdżowy wieniec z makiem. To właśnie na niego padło tym razem. Puszysty, mięciutki i przeeeepyszny!
Zapraszam...
Drożdżowy wieniec z makiem
Składniki:
Zaczyn:
- 40g świeżych drożdży
- 10g cukru (Składnik konieczny! Inaczej drożdże nie wyrosną)
- 15g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka (Nie gorącego!)
Ciasto:
- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub innej pełnoziarnistej)
- 150g mąki pszennej zwykłej/ orkiszowej jasnej/ ryżowej/ owsianej
- 70g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 120 g jogurtu naturalnego
- 40g masła
- 1 jajko
- Zaczyn
Masa makowa:
- 100g maku
- 20g orzechów włoskich
- 40g miodu
- 20g suszonej żurawiny lub rodzynek
- 1 białko jaja
Dodatkowo:
- Żółtko do posmarowania warkocza
Wykonanie:
Zaczyn:
Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto:
W misce mieszamy mąki, dodajemy erytrol. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski z mąkami i erytrolem, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowwujemy masę makową.
Masa makowa:
Mak blendujemy z orzechami miodem i żurawiną. Białko ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z resztą składników.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy masą makową. Następnie zwijamy, zaczynając od dłuższego boku, przekrawamy wzdłuż na pół, zwijamy w warkocz i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz