Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Drożdżowy wieniec z makiem

Wypieki z makiem to chyba jedne z najbardziej charakterystycznych przysmaków na Boże Narodzenie. 
Makowiec, makiełki, moczka, kutia, makówki, drożdżówki z makiem i drożdżowy wieniec z makiem. To właśnie na niego padło tym razem. Puszysty, mięciutki i przeeeepyszny! 
Zapraszam...

Drożdżowy wieniec z makiem



        Składniki:

        Zaczyn:
  • 40g świeżych drożdży
  • 10g cukru (Składnik konieczny! Inaczej drożdże nie wyrosną)
  • 15g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka (Nie gorącego!)
        Ciasto:
  • 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub innej pełnoziarnistej)
  • 150g mąki pszennej zwykłej/ orkiszowej jasnej/ ryżowej/ owsianej
  • 70g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 40g masła
  • 1 jajko
  • Zaczyn
        Masa makowa:
  • 100g maku
  • 20g orzechów włoskich
  • 40g miodu
  • 20g suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 1 białko jaja
        Dodatkowo: 
  • Żółtko do posmarowania warkocza



        Wykonanie: 

Zaczyn: 

Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. 

Ciasto:

W misce mieszamy mąki, dodajemy erytrol. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski z mąkami i erytrolem, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowwujemy masę makową. 

Masa makowa:

Mak blendujemy z orzechami miodem i żurawiną. Białko ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z resztą składników. 

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy masą makową. Następnie zwijamy, zaczynając od dłuższego boku, przekrawamy wzdłuż na pół, zwijamy w warkocz i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. 

Komentarze

instagram @zzubelek