Delikatny, puszysty, mocno czekoladowy mus z orzechami
Czekolaaaada... Kto jej nie lubi?
Koncepcja tego deseru była inna. Nie wyszło do końca tak, jak chciałam... :/
Miał być suflet z płynnym środkiem, ale 2 minuty dłużej w piekarniku, zrobiło swoje.
Niemniej jednak, smak wyszedł BARDZO ZADOWALAJĄCY!
Najmłodsi domownicy byli zachwyceni, nie mówiąc już o starszej części. :D
Zapraszam na...
Delikatny, puszysty, mocno czekoladowy mus z orzechami
Składniki:
- 4 jajka
- 100g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 130g mleka
- 10g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 40g erytrolu lub innego słodzidła (cukru dajemy mniej, bo jest słodszy od erytrolu)
- 10g gorzkiego kakao
- 20g drobno mielonych orzechów
- Olej do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,
na koniec dodajemy mleko i podgrzewamy tak, aby powstała jednolita masa,
którą następnie studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z erytrolem na puszystą masę.W misce mieszamy kakao, orzechy i mąkę.
Suche skłandiki stopniowo dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.
Następnie dodajemy ubite z erytrolem żółtka i stopniowo dodajemy ubitą z białek pianę
i ponownie mieszamy. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut.
Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
SMACZNEGOOO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz