Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Delikatny, puszysty, mocno czekoladowy mus z orzechami

 Czekolaaaada... Kto jej nie lubi? 

Koncepcja tego deseru była inna. Nie wyszło do końca tak, jak chciałam... :/ 
Miał być suflet z płynnym środkiem, ale 2 minuty dłużej w piekarniku, zrobiło swoje. 

Niemniej jednak, smak wyszedł BARDZO ZADOWALAJĄCY! 
Najmłodsi domownicy byli zachwyceni, nie mówiąc już o starszej części. :D 

Zapraszam na...

Delikatny, puszysty, mocno czekoladowy mus z orzechami


        Składniki:
  • 4 jajka
  • 100g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 130g mleka
  • 10g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 40g erytrolu lub innego słodzidła (cukru dajemy mniej, bo jest słodszy od erytrolu)
  • 10g gorzkiego kakao
  • 20g drobno mielonych orzechów
  • Olej do wysmarowania foremek



       
        Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, 
na koniec dodajemy mleko i podgrzewamy tak, aby powstała jednolita masa, 
którą następnie studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. 
Żółtka ubijamy z erytrolem na puszystą masę.W misce mieszamy kakao, orzechy i mąkę. 
Suche skłandiki stopniowo dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. 
Następnie dodajemy ubite z erytrolem żółtka i stopniowo dodajemy ubitą z białek pianę 
i ponownie mieszamy. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut. 
Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 

SMACZNEGOOO! <3




Komentarze

instagram @zzubelek