Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

CUKIER - jak wpływa na nasz organizm?


 

"CUKIER - BIAŁA ŚMIERĆ"
- takie nagłówki i afisze często możemy zobaczyć lub przeczytać w sieci, w prasie etc.

* Jak to naprawdę jest z tym cukrem? 

* W jaki sposób nam szkodzi? 
* Jak wpływa na nasz organizm? 

CUKIER czy słusznie zwany BIAŁĄ ŚMIERCIĄ?

Co daje nam jedzenie cukru? 
Czy dostarcza nam wartości odżywczych, czy tylko pustych kalorii?

CUKIER, oprócz słodkiego smaku (który lubi chyba każdy z nas) nie wnosi do naszej diety niczego dobrego, korzystnego... Dlaczego? Mówiąc wprost biały cukier jest źródłem pustych kalorii, 
gdyż nie zawiera żadnych substancji odżywczych, witamin i innych składników mineralnych.

Dlaczego powinniśmy ograniczyć spożycie cukru?
Jakie mogą być konsekwencje nadużywania cukru? 

Już Ci mówię:

1
️. Spożywanie cukru powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, co skutkuje szybkim
 „zastrzykiem energii”. Wysoki indeks glikemiczny cukru przyczynia się do szybkiego i gwałtownego podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Uzyskana z niego energia jednak szybko spada, 
a to z kolei wiąże się z pogorszeniem procesów myślowych i koncentracji. 

2️. Cukier zwiększa ryzyko próchnicy zębów.

3️. Spożycie cukru zwiększa ryzyko artretyzmu. Nasila też bóle stawów, 
ponieważ cukier podtrzymuje stany zapalne w organizmie.

4️. Cukier ma działanie uzależniające. Podobnie jak nikotyna, czy alkohol, cukier jest zaliczany do substancji, 
od których łatwo możemy się uzależnić. 

5
️. Cukier przyspiesza starzenie się skóry i ogólne starzenie się organizmu.

6
️. Nadmiar cukru w diecie prowadzi do insulinooporności – stanu, w którym komórki stają się coraz mniej wrażliwe na działanie insuliny. Grozi to w konsekwencji cukrzycą w wyniku wyczerpania i uszkodzenia trzustki, 
a także przekłada się na problemy z masa ciała i otłuszczeniem narządów wewnętrznych.

7. Nadmiar cukru w diecie jest bezpośrednią przyczyną nadwagi i otyłości. Nadwyżki cukru przekształcane są 
w trójglicerydy i magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej.

8.
 Jedzenie dużych ilości cukru powoduje uszkadzanie naczyń krwionośnych. Stają się one grubsze, 
aby niwelować efekty tych uszkodzeń. Może to prowadzić do nadciśnienia, zawału 
i innych chorób układu krążenia.

Oczywiście wszystko jest dla ludzi, ale ostrożnie i z umiarem. 
A jak u Was wygląda "relacja" z cukrem? 

Komentarze

instagram @zzubelek