Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Biszkoptowa rolada marchewkowa z kremem bananowo - orzechowym

Puszysta, biszkoptowa rolada z kremem wisiała w moich notatkach już dłuuugo. Za nią też zabierałam się jak sójka za morze. :D Ale w końcu i na nią nadszedł czas. Myślałam, myślałam i wymyśliłam! Wyszła IDEALNA! Puszysta, mięciutka... Fakt faktem, przy zwijaniu po prostu mi się złamała, ale to nie ważne. Najważniejsze jest to, że smakuje WYŚMIENICIE!

Próbujcie śmiało! Na świąteczny stół sprawdzi się doskonale! 

Zapraszam...

Biszkoptowa rolada marchewkowa
z kremem bananowo - orzechowym



        Składniki:

        Biszkopt marchewkowy:
  • 3 jajka (L)
  • 220g obranej marchewki
  • 100g mąki (użyłam 70g pszennej pełnoziarnistej i 30g kukurydzianej)
  • 15g oleju rzepakowego
  • 100g erytrolu lub innego słodzidła (jeśli używamy cukru, możemy dodać mniej, bo jest słodszy od erytrolu)
  • Łyżeczka przyprawy korzennej (przepis na domową przyprawę korzenną znajdziecie TU)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego

        Krem orzechowo - bananowy:
  • 250g jogurtu typu Skyr
  • 50g masła orzechowego (polecam TO! <3)
  • 120g bardzo dojrzałego banana
  • 50g mąki kokosowej
  • 50g mleka (użyłam roślinnego)
  • 10g żelatyny + 40g wody


        Wykonanie: 

Biszkopt marchewkowy:

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli jest bardzo soczysta, lekko odciskamy. Białka oddzielamu od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy słodzidło,
kontynuując ubijanie, stopniowo dodajemy żółtka. Do ubitych jajek dodajemy startą marchewkę. Suche składniki mieszamy w misce, a następnie mieszamy z masą jejczną. Na koniec dodajemy aromat rumowy. Masę na biszkopt przelewamy do deczki wyłożonej papierem do peczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 15 - 20 minut. Po upieczeniu ciasto przewrócić do góry nogami, delikatnie zdjąć papier, zwinąć w roladę i zostawić do ostygnięcia.

Krem orzechowo - bananowy:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, żeby nie było grudek, a następnie miksujemy z resztą składników na gładką masę. Zostawiamy na kilka minut, a kiedy zacznie tężeć, smarujemy ostygnięty biszkopt marchewkowy i ponownie zwijamy. 

SMACZNEGOO! <3 



Komentarze

instagram @zzubelek