Sernikobrownie o smaku toffi, z nutą pomarańczy i sosem czekoladowym
A może idziecie bardziej w stronę kuchni, jak ja?
- 200g fasoli z puszki
- 20g gorzkiego kakao
- 100ml mleka
- 150g banana
- 30g masła orzechowego
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 40g mąki kukurydzianej
- 20g mąki kokosowej
Sernik toffi z pomarańczą:
- 300g twarogu
- 60g erytrolu
- 40g budyniu o smaku toffi
- 150g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
- Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
Jako polewę użyłam sosu czekoladowego bez cukru
Wykonanie:
Brownie:
Fasolę miksujemy z bananem, masłem orzechowym i mlekiem.
Dodajemy miód, suche składniki i dokładnie mieszamy. Masę brownie przelewamy do tortownicy.
Sernik:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy erytrol i ponownie ubijamy. Twaróg miksujemy z żółtkami i jogurtem na gładką masę. Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy, ubite z erytrolem jajka, sok z pomarańczy i otartą skórkę, a następnie dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na warstwę brownie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 150 stopni Celsjusza na 40/50 minut. Gotowe ciasto polewamy sosem czekoladowym,
posypujemy startą czekoladą i startą skórką pomarańczową.
SMACZNEGO!! <3
Komentarze
Prześlij komentarz