Cytrynowe sernikobrownie z karmelem miodowo - orzechowym
Kiedy w okresie letnim najlepszym ciastem był SERNIK NA ZIMNO, tak w okresie zimowym
do gry wchodzi sernik pieczony... Ale i tutaj. podobnie jak w przypadku serników na zimno,
możliwości i kombinacji smakowych jest mnóstwo!
Jakiś czas temu wpadłam na pomysł, aby połączyć dwa ciasta w jedno SERNIK + BROWNIE
i tak powstało SERNIKOBROWNIE Z MUSEM MALINOWYM
Tym razem konsystencja i schemat ciasta był bardzo podobny, ale dodatek skórki cytrynowej
i karmelu miodowo - orzechowego sprawił, że ciasto stało się HITEM! <3
Zapraszam...
Cytrynowe sernikobrownie z karmelem
miodowo - orzechowym
- 200g ciecierzycy ze słoika lub z puszki
- 20g gorzkiego kakao
- 50g aquafaby
- 70ml mleka
- 150g banana
- 30g masła orzechowego
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 40g mąki kukurydzianej
- 20g mąki kokosowej
Sernik cytrynowy:
- 300g twarogu
- 60g erytrolu
- 40g budyniu waniliowego
- 150g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- Skórka otarta z jednej cytryny
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny
Karmel:
- 60g miodu
- 30g masła orzechowego
Brownie:
Ciecierzycę miksujemy z bananem, masłem orzechowym,
mlekiem i aquafabą.
Dodajemy miód, suche składniki i dokładnie mieszamy. Masę brownie przelewamy do tortownicy.
Sernik:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną
pianę. Dodajemy erytrol i ponownie ubijamy. Twaróg miksujemy z żółtkami i
jogurtem na gładką masę. Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy, ubite z
erytrolem jajka, sok z cytryny i otartą skórkę, a następnie dokładnie
mieszamy. Masę serową wylewamy na warstwę brownie i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego
do temperatury 150 stopni Celsjusza na 40/50 minut.
Karmel:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło orzechowe i
miód, tak aby dokładnie się połączyły.
Gotowy sernik polewamy karmelem.
SMACZNEGOOO!!! <3 <3
Komentarze
Prześlij komentarz