Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

Pełnoziarnista chałka z cynamonową kruszonką

Nigdy nie lubiłam się z drożdżami, a może po prostu tak myślałam i uciekałam od nich z daleka... 
Ale do czasu... W tym przypadku to, że bywam uparta jak OSIOŁEK :p to zdecydowanie jest moja zaleta :D Jak to mówią po trupach do celu... Kilka dni spędziłam w kuchni, żeby przygotować idealne ciasto drożdżowe... Do trzech razy sztuka! 

Pierwszym podejściem były drożdżówki, na które przepis pojawi się już niebawem i historię z ich przygotowywaniem też Wam opiszę, ale dzisiaj mam coś lepszego! To był strzał w 10! Wyszła za pierwszym razem, z czego śmiało mogę powiedzieć, że jestem z niej po prostu DUMNA! <3
Chałka już od dawna chodziła mi po głowie... Mięciutka, z kruszonką...

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała, ale jak powiedział kiedyś jeden, mądry człowiek... "Kto nie kombinuje, ten nie pije szampana."  (nie nie ryzykuje :P :D)

Moja chałka jest praktycznie bez cukru, bo dodałam go tylko do zaczynu, jako pożywkę dla drożdży,
a dodatek mąki z pełnego ziarna, wzbogaca ją o wiele cennych wartości odżywczych. 

Zapraszam na...

Pełnoziarnistą chałkę z cynamonową kruszonką


        Składaniki:

        Zaczyn: 
  • 30g świeżych drożdży
  • 10g cukru (Składnik konieczny! Inaczej drożdże nie wyrosną)
  • 15g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka (Nie gorącego!) 

        Ciasto: 
  • 450g mąki (U mnie: 330g pszennej pełnoziarnistej i 120g zwykłej pszennej)
  • 50g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 30g masła
  • 1 jajko 
  • 100 ml ciepłego mleka
  • Zaczyn
        
        Cynamonowa kruszonka:
  • 30g zimnego masła
  • 60g mąki (Użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 30g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
  • Łyżeczka cynamonu

        Dodatkowo: 
  • 1 jajko do posmarowania chałki 
 

        Wykonanie: 

Zaczyn: 

Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. 


Ciasto: 

Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy w misce z erytrolem. Następnie wbijamy jajko, wlewamy roztopione masło, mleko oraz nasz zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste. Gdyby za bardzo się lepiło podsypujemy maką. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. (W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.)


Cynamonowa kruszonka: 

Masło miksujemy z mąką, erytrolem i cynaonem, a następnie wkłamy do lodówki na pół godziny. 

Gotowe, wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, formujemy wałki i zaplatamy warkocz. Wierzch chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

To teraz chyba czas na tego SZAMPANA! :D :D 

SMACZNEGOOO! <3 <3 



Komentarze

instagram @zzubelek