Pełnoziarnista chałka z cynamonową kruszonką
Nigdy nie lubiłam się z drożdżami, a może po prostu tak myślałam i uciekałam od nich z daleka...
Ale do czasu... W tym przypadku to, że bywam uparta jak OSIOŁEK :p to zdecydowanie jest moja zaleta :D Jak to mówią po trupach do celu... Kilka dni spędziłam w kuchni, żeby przygotować idealne ciasto drożdżowe... Do trzech razy sztuka!
Pierwszym podejściem były drożdżówki, na które przepis pojawi się już niebawem i historię z ich przygotowywaniem też Wam opiszę, ale dzisiaj mam coś lepszego! To był strzał w 10! Wyszła za pierwszym razem, z czego śmiało mogę powiedzieć, że jestem z niej po prostu DUMNA! <3
Chałka już od dawna chodziła mi po głowie... Mięciutka, z kruszonką...
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała, ale jak powiedział kiedyś jeden, mądry człowiek... "Kto nie kombinuje, ten nie pije szampana." (nie nie ryzykuje :P :D)
Moja chałka jest praktycznie bez cukru, bo dodałam go tylko do zaczynu, jako pożywkę dla drożdży,
a dodatek mąki z pełnego ziarna, wzbogaca ją o wiele cennych wartości odżywczych.
Zapraszam na...
Pełnoziarnistą chałkę z cynamonową kruszonką
Składaniki:
Zaczyn:
- 30g świeżych drożdży
- 10g cukru (Składnik konieczny! Inaczej drożdże nie wyrosną)
- 15g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka (Nie gorącego!)
Ciasto:
- 450g mąki (U mnie: 330g pszennej pełnoziarnistej i 120g zwykłej pszennej)
- 50g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 30g masła
- 1 jajko
- 100 ml ciepłego mleka
- Zaczyn
Cynamonowa kruszonka:
- 30g zimnego masła
- 60g mąki (Użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- 30g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- Łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania chałki
Wykonanie:
Zaczyn:
Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto:
Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy w misce z erytrolem. Następnie wbijamy jajko, wlewamy roztopione masło, mleko oraz nasz zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak, aby było sprężyste. Gdyby za bardzo się lepiło podsypujemy maką. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. (W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.)
Cynamonowa kruszonka:
Masło miksujemy z mąką, erytrolem i cynaonem, a następnie wkłamy do lodówki na pół godziny.
Gotowe, wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, formujemy wałki i zaplatamy warkocz. Wierzch chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.
To teraz chyba czas na tego SZAMPANA! :D :D
SMACZNEGOOO! <3 <3
Komentarze
Prześlij komentarz