Korzenne ciasto czekoladowe z gruszkami
Jesień w pełni... Na zewnątrz tempertura zaczyna powoli spadać... Wieczory są coraz dłuższe, a nam najzwyczajniej w świecie zaczyna brakować ciepła :D :D Nadchodzi okres, kiedy w kuchni częściej sięgamy po rozgrzewające przyprawy, takie jak CYNAMON, KARDAMON, IMBIR, CHILLI, GOŹDZIKI, a rozgrzewająca herbata z miodem, pomarańczą lub cytryną i przyprawami albo sokiem malinowym to już stały gość. <3
Rozgrzewające przyprawy to też świetny dodatek do zimowych wypieków, owsianek, kremów i innych deserów... Zapewniam, że będą pojawiać się tutaj na bieżąco.
A dzisiaj zapraszam na...
Korzenne ciasto czekoladowe z gruszkami
Składniki
- 3 jajka
- 180g mąki kukurydzianej, ryżowej lub pszennej
- 50g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 60g dojrzałego, słodkiego banana
- 10g gorzkiego kakao
- 100 ml mleka
- 3 łyżki (15g) oleju rzepakowego
- Łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki kardamonu
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- Jedna gruszka (u mnie 170g)
Dodatkowo:
- Zmielony na puder erytrol lub ksylitol, albo po prostu zwykły cukier puder
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy erytrol i żółtka ponownie ubijamy. Banana miksujemy z mlekiem. Masę jajeczną przelewamy do miski, dodajemy mąkę, kakao, przyprawy, mleko zmisowane z bananem, olej, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do deczki lub foremki silikonowej (u mnie foremka o wymiarach 20 cm x 20 cm). Gruszkę pozbawiamy gniazdek z pestkami, kroimy na mniejsze części i układamy na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza, wkładamy ciasto i pieczemy przez 30 - 35 minut.
Przed podaniem podypujemy zmielonym erytrolem.
SMACZNEGO! <3
Komentarze
Prześlij komentarz