Zubelek w kuchni

W zdrowym ciele zdrowy duch

Zubelkowe opowieści

FIT TIRAMISU, czyli włoski deser po mojemu

 TIRAMISU to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych włoskich deserów... Warstwa biszkoptu, nasączona mocną kawą espresso, krem z mascarpone, żółtek jaj i cukru oraz warstwa startej gorzkiej czekolady. 

Moja wersja jest nieco inna, bo bez serka mascarpone, bez cukru, masa bez jajek, a zamiast czekolady pojawiło się gorzkie kakao. Prawdziwego, włoskiego nie jadłam, ale smak wyszedł naprawdę NIEZIEMSKIII! <3 Biszkopty oczywiście też są domowe... Przepis na nie znajdziecie TUTAJ 

Przepisem oczywiście się dzielę i czekam na Wasze wykonania i opinie. <3 

Zapraszam na...

FIT TIRAMISU, czyli włoski deser po mojemu


        Składniki na 3 porcje:
  • 60g biszkoptów bez cukru (do kupienia w sklepie lub do zrobienia w domu - PRZEPIS)
  • 350g jogurtu Skyr lub innego gęstego
  • 50g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (lub dosładzamy według uznania)
  • 100ml mleka (użyłam roślinnego o smaku waniliowym z ROSSMANNA)
  • 10g kawy rozpuszczalnej
  • Opcjonalnie 10g odżywki białkowej o smaku waniliowym (ja użyłam tej)

        Dodatkowo:
  • 60g płynnego miodu
  • Zaparzona mocna, czarna kawa 
  • Gorzkie kakao

        Wykonanie:

Biszkopty lekko kruszymy. Jogurt miksujemy z mlekiem, słodzidłem i kawą rozpuszczalną. (Jeśli używamy odżywki miksujemy ją razem z resztą składników) Masę dzielimy na 6 części, najlepiej użyć do tego wagi. Do trzech szklanek lub pucharków nakładamy kolejno: 10g biszkoptów i nasączamy je 2 łyżkami zaparzonej czarnej kawy. Kawowe biszkopty polewamy łyżeczką miodu, a następnie wykładamy 1/6 masy kawowej. Na krem kawowy układamy drugą warstwę biszkoptów (10g), nasączamy 2 łyżkami kawy, polewamy łyżeczką (10g) miodu i wykładamy kolejną część masy kawowej. Całość potrzepujemy gorzkim kakao. 

I GOTOWE! <3 

NO TO BUON APPETITO! <3 <3 


Komentarze

instagram @zzubelek