FIT TIRAMISU, czyli włoski deser po mojemu
TIRAMISU to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych włoskich deserów... Warstwa biszkoptu, nasączona mocną kawą espresso, krem z mascarpone, żółtek jaj i cukru oraz warstwa startej gorzkiej czekolady.
Moja wersja jest nieco inna, bo bez serka mascarpone, bez cukru, masa bez jajek, a zamiast czekolady pojawiło się gorzkie kakao. Prawdziwego, włoskiego nie jadłam, ale smak wyszedł naprawdę NIEZIEMSKIII! <3 Biszkopty oczywiście też są domowe... Przepis na nie znajdziecie TUTAJ
Przepisem oczywiście się dzielę i czekam na Wasze wykonania i opinie. <3
Zapraszam na...
FIT TIRAMISU, czyli włoski deser po mojemu
- 60g biszkoptów bez cukru (do kupienia w sklepie lub do zrobienia w domu - PRZEPIS)
- 350g jogurtu Skyr lub innego gęstego
- 50g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła (lub dosładzamy według uznania)
- 100ml mleka (użyłam roślinnego o smaku waniliowym z ROSSMANNA)
- 10g kawy rozpuszczalnej
- Opcjonalnie 10g odżywki białkowej o smaku waniliowym (ja użyłam tej)
Dodatkowo:
- 60g płynnego miodu
- Zaparzona mocna, czarna kawa
- Gorzkie kakao
Wykonanie:
Biszkopty lekko kruszymy. Jogurt miksujemy z mlekiem, słodzidłem i kawą rozpuszczalną. (Jeśli używamy odżywki miksujemy ją razem z resztą składników) Masę dzielimy na 6 części, najlepiej użyć do tego wagi. Do trzech szklanek lub pucharków nakładamy kolejno: 10g biszkoptów i nasączamy je 2 łyżkami zaparzonej czarnej kawy. Kawowe biszkopty polewamy łyżeczką miodu, a następnie wykładamy 1/6 masy kawowej. Na krem kawowy układamy drugą warstwę biszkoptów (10g), nasączamy 2 łyżkami kawy, polewamy łyżeczką (10g) miodu i wykładamy kolejną część masy kawowej. Całość potrzepujemy gorzkim kakao.
I GOTOWE! <3
NO TO BUON APPETITO! <3 <3
Komentarze
Prześlij komentarz