Kokosowy Pudding Chia z jeżynami
Sezon jagodowy powoli dobiega końca... Dlatego z wielką chęcią z krzaków zbieram ostatnie maliny i jeżyny, a jeszcze chętniej wykorzystuję je do przygotowywania owocowych deserów dla całej rodziny. <3
Dzisiaj mam dla Was coś, co sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i przekąska czy deser, które także śmiało można spakować do pudełka lub słoika i zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnie czy do pracy.
Jeśli śledzicie na bieżąco mojego bloga, z pewnością już widzieliście przepis na
PUDDING CHIA Z MUSEM CZEKOLADOWYM I MUSEM BANANOWO - MALINOWYM
PUDDING CHIA Z MUSEM CZEKOLADOWYM I MUSEM BANANOWO - MALINOWYM
Również tam możecie przeczytać o właściwościach, jakie mają w sobie te małe, czarne nasionka i dlaczego warto włączyć je do swojej diety.
A teraz zapraszam na
Kokosowy pudding chia z jeżynami
Składniki (na 3 porcje):
Pudding chia:
- 40g nasion chia
- 250 ml mleka
- 40g gęstej części mleka kokosowego
- 20g miodu lub syropu daktylowego
Mus jeżynowy:
- 200g jeżyn
- 180g słodkiego, dojrzałego banana
- 20g erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła
- 20g mąki kokosowej (opcjonalnie)
Wykonanie:
Pudding chia:
Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin (najlepszą opcją będzie zostawić je na noc). Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, słodzidło i dokładnie mieszamy. Gotowy pudding chia przekładamy do słoiczków.
Mus jeżynowy:
Wszystkie składniki blendujemy na gładki mus i układamy do słoików na poprzednie warstwy. Dekorujemy wedle uznania i zajadamy ze smakiem.
SMACZNEGO!!! <3
Komentarze
Prześlij komentarz