Zbożowe batony czekoladowo - miodowe z masłem orzechowym
Coś szybkiego, coś pysznego... Coś na ząb, co idealnie sprawdzi się
jako przekąska, którą można zabrać ze sobą wszędzie...
To moja alternatywa dla sklepowych batoników, która smakiem
wcale od nich nie odbiega, a wręcz przeciwnie, smakuje o niebo lepiej! <3
Spróbujcie sami!
jako przekąska, którą można zabrać ze sobą wszędzie...
To moja alternatywa dla sklepowych batoników, która smakiem
wcale od nich nie odbiega, a wręcz przeciwnie, smakuje o niebo lepiej! <3
Spróbujcie sami!
Zbożowe batony czekoladowo - miodowe
z masłem orzechowym
z masłem orzechowym
Składniki:
- 70g ekspandowanych zbóż (użyłam orkiszu i gryki)
- 10g gorzkiego kakao
- 70g płynnego miodu
- 40g masła orzechowego
Wykonanie:
W garnuszku podgrzeamy miód i masło orzechowe, tak aby się rozpuściły.
W misce mieszamy zboża i kakao, następnie dodajemy masło orzechowe i miód.
Całość dokładnie mieszamy, tak, aby wszystkie składniki dokładnie sie połączyły.
Tak powstałą masę przekładamy do foremki (ja użyłam kwadratowej blaszki o wymiarach 18x18)
i rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po uieczeniu wyjmujemy z piekarnika,
studzimy, a następnie kroimy na kształt batonów.
Komentarze
Prześlij komentarz