Kruche ciasto z masą śliwkowo - czekoladową i orzechowo - owsianą kruszonką
Ciasto z owocami i kruszonką to klasyk! Chyba każdy je uwielbia...
A takie najlepiej smakuje na ciepło. ^_^
Lato ma to do siebie, że mamy okazję na korzystanie ze świeżych, sezonowych owoców...
Teraz przyszedł czas na śliwki...
Ja już pierwsze wypróbowałam i oficjalnie rozpoczęłam
SEZON ŚLIWKOWY <3
SEZON ŚLIWKOWY <3
To ciasto musicie koniecznie wypróbować!
Moje rodzeństwo jest na tak, a kiedy usłyszałam słowa:
"Ola musisz częściej takie robić", to aż dostałam skrzydeł :D :D
Moje rodzeństwo jest na tak, a kiedy usłyszałam słowa:
"Ola musisz częściej takie robić", to aż dostałam skrzydeł :D :D
Kruche ciasto z masą śliwkowo - czekoladową
i orzechowo - owsianą kruszonką
i orzechowo - owsianą kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 100g płatków owsianych
- 150g bardzo dojrzałego banana
- 40g masła orzechowego
- 30g mąki kokosowej
- 20g syropu daktylowego lub miodu
Masa śliwkowo - czekoladowa:
- 800g wypestkowanych śliwek
- 35g (opakowanie) budyniu waniliowego bez cukru
- 120g ulubionego słodzidła (użyłam erytrolu)
- 20g gorzkiego kakao
- 100g suszonych daktyli
Orzechowo - owsiana kruszonka:
- 60g płatków owsianych
- 20g masła orzechowego
- 20g płynnego miodu
Wykonanie:
Ciasto:
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy
do momentu aż dokładnie się połączą.
Masa śliwkowo - czekoladowa:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę
i blendujemy. Pozostałe składniki na masę miksujemy i przekładamy do garnka i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Na koniec dodajemy daktyle i dokładnie mieszamy. Gdyby daktyle wcześniej nie zmiksowały się na gładko, dodajemy odrobinę masy śliwkowej i miksujemy, następnie mieszamy z całością.
Kruszonka:
Płatki lekko mielimy, dodajemy masło i miódni mieszamy tak, aby się połączyły.
Masę na ciasto wykładamy do foremki, na to wylewamy masę śliwkową i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni przez ok 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz